به گزارش گـــنـدم خـــبـر به نقل از عصرهامون، در حالی عباس آخوندی در سخنرانی اخیر خود در سیستان و بلوچستان بر توسعه مناطق ویژه اقتصادی و نقش آنها در تولید تاکید میکند که دولت یازدهم به همراه پیشنهاد افزودن ۷ منطقه آزاد دیگر به مناطق آزاد کنونی، درخواست افزایش ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی را نیز به مجلس ارائه کرده و توانسته درخصوص کلیات این پیشنهاد، بهارستانی ها را با خود همراه کند.
علی ای حال و در بحبوحه ای که ترکان مامور ویژه دولت است و تمام تلاش خود را به کار بسته تا لایحه مناطق آزاد از خانه ملتی ها تاییدیه بگیرد، برخی وزرا علیه مناطق آزاد سخن می گویند.
استارت مخالفت دولتمردان با منطقه آزاد را نخستین بار وزیر صنعت، معدن و تجارت علنی کرد و در ۱۹ تیر امسال در مراسم روز صنعت بود که با انتقاد از وارداتمحور شدن مناطق آزاد اظهار کرد:مناطق آزاد یکی از گلوگاههای واردات و قاچاق است. اینکه مردم کالایی را به عنوان سوغاتی از این مناطق وارد کنند، مسالهای نیست اما وقتی برخی افراد نیسان را پر میکنند و تریلیهای مملو از کالا را روانه سرزمین اصلی میکنند، دیگر روشن است که هدف واردات و به عبارت دیگر قاچاق کالاست. هر روز از صفحات روزنامهها تبلیغات خرید املاک تجاری در مناطق آزاد دیده میشود که نشان میدهد خبری از تولید در آن مناطق نیست.
اما تنها وزیر صنعت نبود که مخالفت خود با این مناطق را علنی کرد، علیرضا جمشیدی، معاون وزیر دادگستری و رئیس سازمان تعزیرات حکومتی دیگر مقام دولتی پس از نعمت زاده بود که از مناطق آزاد انتقاد کرد و گفت: ورود کالاهای قاچاق از طریق مناطق آزاد و برخی مبادی رسمی قابل انکار نیست و کسانی که این موضوع را قبول نداشته و معتقدند کالای قاچاق از مناطق آزاد وارد کشور نمیشود را دعوت میکنم تا برای اثبات این موضوع به اتفاق هم به این مناطق رفته و قاچاق را ببینیم. برخورد با کالاهای قاچاق باید از منشأ، یعنی جایی که کالای قاچاق از طریق لنجها به شکلی غیرقانونی یا تحت عناوین قانونی مانند تهلنجی و… وارد کشور شده و از طریق مناطق آزاد یا گمرکات راهی بازار کشور میشود، صورت گیرد.
اما انتقادها نسبت به نقش جدی مناطق آزاد در قاچاق کالا، صرفا به صحبت های وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت روحانی و علیرضا جمشیدی معاون وزیر دادگستری خلاصه نمیشود پیش از این حبیبالله حقیقی، رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اسماعیل جبارزاده استاندار آذربایجانشرقی و در آخرین مورد هم عباس آخوندی وزیر راه که همه این افراد را باید به صف مخالفان مناطق آزاد اضافه کرد.
در هر حال وجود انبوهای از مخالفت های درون دولتی با مناطق آزاد حکایت از دو دستگی درون دولتی است.
فرای تمامی این انتقادات و در حالی کارشناسان اعتقاد دارند بیشتر حجم قاچاق از مبادی رسمی و قانونی کشور انجام میشود که مناطق آزاد تجاری نیز به یکی از همین مبادی رسمی و قانونی تبدیل شدهاند اما متولیان مناطق آزاد کشور تلاش دارند نقش این مبادی رسمی در ورود کالای قاچاق را کمرنگ جلوه دهند.
با وجود انبوهی از مخالفان دولتی اما ترکان که این طرح را برای دولت حیثیتی می داند و رای آوردن آن را تضمین سبد رای روحانی در انتخابات ۹۶ می داند چشم خود را بر مخالفان درون دولتی بسته است و همواره در سخنانی جریان های خارج از دولت را مخالف این لایحه معرفی می کند.
ترکان در دومین نشست مشترک ائمه جمعه و مدیران مناطق آزاد کشور با اشاره به اینکه همه جریانهای مخالف دولت راه افتادند تا لایحه افزایش مناطق آزاد تصویب نشود، گفت: اعتقاد دارم که مناطق آزاد فعلی بدون اشکال نیستند و از کالای همراه مسافر هم دفاع نمیکنم اما از منتقدان میخواهم که آخرت خود را خراب نکنند. یک عده منتقد بیانصاف و بیمعرفت وجود دارند اما ما انتقادات بجا را میپذیریم.