ایجاد هامونک،تسطیح اراضی چاه نیمه جهت کشت وکار،فعالیت های شیلاتی در ظلع شمالی چاه نیمه

  • کد خبر : 36591
  • ۰۶ مهر ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۵
ایجاد هامونک،تسطیح اراضی چاه نیمه جهت کشت وکار،فعالیت های شیلاتی در ظلع شمالی چاه نیمه

گندم خبر:پروفسور احمدقنبری استادتمام ومتخصص کشاورزیبه چرایی معضل بو و طعم بد آب شرب مردم سیستان پرداخته است . ریاست اسبق دانشگاه زابل گفت:آنچه که مسلم است نه با آزمایشات آنچنانی، بلکه با یک نگاه علمی به سطح آب چاه نیمه می توان علت بوی بد در آب های آن و ایجاد معضل در آب […]

گندم خبر:پروفسور احمدقنبری استادتمام ومتخصص کشاورزیبه چرایی معضل بو و طعم بد آب شرب مردم سیستان پرداخته است .

ریاست اسبق دانشگاه زابل گفت:آنچه که مسلم است نه با آزمایشات آنچنانی، بلکه با یک نگاه علمی به سطح آب چاه نیمه می توان علت بوی بد در آب های آن و ایجاد معضل در آب اشامیدنی مردم سیستان را در ارتباط با رشد جلبک ها عنوان نمود.

«آنچه در چاه نیمه های ۱ و ۲ در حال اتفاق افتادن است چیزی نیست جز رشد جلبک ها دراثر موادآلاینده حاوی عناصرنیدروژن وفسفر»

دکترقنبری درگفت و گو بااسنا توضیح داد:طبق قانون حداقل (لیدیک) رشد گیاهان تابعی است ازعنصری که درحداقل مقدار ، درمحیط وجود دارد محدود میگردد.

در محیط های آبی معمولا غلظت عناصری مانند نیتروژن و فسفر محدود است. به محض وارد شدن مواد آلاینده ای که حاوی عناصر نیتروژن و فسفر باشندٰ، رشد جلبک ها به صورت فزاینده ای افزایش یافته و در گذر زمان میزان اکسیژن آب در اثر رشد بیش از حد موجودات آبزی کاهش یافته و در نهایت این کاهش موجب مرگ کلیه این موجودات خواهد گردید که به این پدیده در اصطلاح اوتریفیکاسیون یا اختناق دریاچه گفته می شود.

قنبری افزود:آنچه در چاه نیمه های ۱ و ۲ در حال اتفاق افتادن است چیزی نیست جز رشد جلبک ها و آغاز پدیده اوتریفیکاسیون.

این پدیده در سال جاری با افزایش ورود مواد آلاینده نیتروژن و فسفر از سواحل دستکاری شده چاه نیمه و مخصوصا گرم شدن هوا آغاز شده است و در نهایت این موضوع باعث می شود تا نه آبی برای آشامیدن و نه ماهی برای خوردن و نه اکسیزنی برای تنفس موجودات آبزی در این منطقه وجود داشته باشد.

«ایجاد هامونک ،تسطیح اراضی چاهنیمه جهت کشت و کار،فعالیت های شیلاتی در ضلع شمالی چاه نیمه سه عامل آلودگی ومعضل آب سیستان»

پروفسور قنبری منشا احتمالی این آلودگی ها را در ۳ مورد عنوان کرد:

آنچه در سال گذشته در اطراف سواحل چاه نیمه اتفاق افتاده استٰ ایجاد هامونک یا استخر مصنوعی با هدف پرورش اردک و قایقرانی در محل زهکش اراضی دانشگاه زابل می باشد. این زهکش سال ها محل ورود زه آب و مواد غذایی آبشویی شده از اطراف به داخل این گودال طبیعی بوده است. در سال گذشته دانشگاه زابل هزارن متر مکعب آب کشاورزی را بجای مصرف در زمین های کشاورزان مستضعف سیستان، وارد این منطقه کرده است. این آب به دلیل حجم زیاد، وجود مواد آلاینده در گودال، فاصله نزدیک با چاه نیمه ها، اختلاف ارتفاع و در نتیجه شیب آب آن، از منشا آلودگی به چاه نیمه ۱ و ۲ سرازیر شده است.
دومین تغییر اساسی که در طی یک الی دو سال گذشته در محل اردوگاه چاه نیمه انجام شده است، تسطیح اراضی به مساحت ده ها هکتار جهت کشت و کار بوده است. در این اراضی نیز صدها کیلوگرم نیتروژن و فسفر جهت تغذیه گیاهان زراعی مصرف می شوند که این مواد نیز از طریق شستشو وارد زهکشی می شوند که در فاصله ۱۰۰ متری چاه نیمه ها قرار گرفته است و سپس در حجم وسیع به آب های چاه نیمه نشت و باعث رشد جلبک ها و پدیده اختناق می گردد.
فعالیت های شیلاتی در ضلع شمالی چاه نیمه ممکن است سبب وارد شدن مواد آلاینده به چاه نیمه ها شده باشد و شاید پدیده های دیگری از جمله تغذیه و پرورش ماهی نیز در این فرایند دخیل باشند.
استاد تمام گروه اگرواکولوژی دانشگاه زابل در نتیجه گیری موضوع تاکید کرد.

سه احتمال فوق با عنایت به همجواری موارد ذکر شده در مورد سواحل چاه نیمه ۱ و ۲ باعث وارد شدن مواد آلاینده به چاه نیمه ها و بروز و تکمیل پدیده Cultural Eutrophication می شود.

«از هر گونه فعالیت اقتصادی و تحقیقاتی در اطراف چاه نیمه ها خودداری شود»

ایشان در خاتمه پیشنهادکرد:رشدجلبک زاده بی تدبیری است و پیشنهاد می شود تا جمع آوری اطلاعات و مستند کردن منشا این مواد آلاینده، هر گونه فعالیت اقتصادی و تحقیقاتی در اطراف چاه نیمه ها خودداری شود و این موضوع به ضرب المثل معروف “نوش دارو پس از مرگ سهراب” تبدیل نشود.

لینک کوتاه : https://gandomkhabar.ir/?p=36591

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 16در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۶
  1. با سلام ..فکر کنم یک زمانی هم خود شما بر مسند ریاست دانشگاه زابل تکیه زده بودید ..خودت درز آن زمان چه اقدامی کرده اید ..حال که نیستید این گونه مطلب می نگارید..احسنت برقلمت ..البته متذکر بشم که مرکز تحقیقات چاه نیمه تحت نظر دانشگاه ملی زابل است که یک زمانی دکتر قنبری رئیسش بوده …حال که نیست راحت هم زبانش وهم قلمش مطلب می نویسد….کاش هرکس در زمان تصدی خودش …خودش را مورد انتقاد قرار بدهد نه اینکه بعد از عزلش//////////

  2. سلام.
    من در عجبم که چرا اینقدر درمورد مشکلات الودگی اب زابل صحبت میکنن ولی هیچ کاری برای رفع مشکلش نمیکنن.
    درذاورتر اونجای قضیه میشه که همون ابی که برای زاهدان از زابل میره هیچ الودگی نداره.
    یا مسعولین زابل خیلی بی وجدانن،یا مسعولین استان خیلی از زیر دستاشون ومردم زابل خاطر جمعند..
    واقعا هاشا به غیرت مسغولین ابفای زابل،دستش.ن درد نکنه با غیرتشون.

  3. جناب پروفسور قنبری شما یکی از کسانی بوده اید که در زمان ریاستتان مزارع کشاورزی و تسطیع اراضی را برای کشت باغات ۴۰۰ هکتاری انگور انجام و گسترش داده اید. به نظر من به عنوان یک کارشناس رشد یک گونه جلبک بعلت برهم خوردن چرخه زندگی با توجه به عدم رها سازی ماهی فیتوفاگ (حلوا) که از موجودات ذره بینی و فیتوپلانکتونها موجود در اب چاه نیمه ها استفاده می کرده است که در این چند ساله به علت عدم رهاسازی توسط شیلات با توجه به مخالفت امور اب بوده است

  4. سلام، باتوجه به ایجاد حوضچه های تکثیر ماهیان بومی توسط شیلات در ضلع شمالی چاه نیمه دوم اینجانب که در شرکت خط انتقال آب در همان منطقه فعالیت دارم، شاهدم که مردابهایی در مجاورت چاه نیمه ایجاد شده که بوی گندی به مراتب بدتر از آنچه در آب آشامیدنی امروز احساس میکنی به مشام میرسد، وهیچ عکسالعملی هم در این مورد از مسئولین مربوطه احساس نشود وهر روز دلیل وبرهانی تازه جهت این آلودگی بلغور میکنند ومیتوانید بامراجعه از طریق جاده شنی منتهی به چاه نیمه دوم در مرکز تکثیر ماهیان بومی خود از نزدیک علت را جویا شوید

  5. این پرفسور فراموش کرده که خودش مسیول پ|وهشکده بوده و هزاران هکتار را خودش کشت کرده است فراموش کرده چقدر کود نیتروژن داده است آن موقع پدیده اوووووتریفیکایسسسسسون نبوده

  6. آفرین بر تو

  7. من کاری ندارم که چه زمانی کی مسئول بوده ولی حالا دوستان کارشناسی که این نظرات رو رد کردن ولی به نظر من منطقی میومد پس باید در این مورد تحقیق بیشتری بشه چون امنیت آبی هزاران نفر در خطره ولی یه سوال برام پیش اومده اینه که همه میدونن تیمی که الان دانشگاه رو رهبری میکنه دقیقا همون تیم زمان ریاست دکتر قنبری هست بخصوص با انتصابات جدید یه مقایسه انجام بدن دقیقا دانشگاه به همون دوران برگشته ولی چه دلیلی داره که پدر معنوی این تیم با این مقاله به ریاست دانشگاه حمله کرده چون همیشه دکتر بهلولی از هامونک به عنوان یکی از بزرگترین کارهاش یاد میکنه خیلی عجیبه!!

  8. با سلام
    اقای دکتر قنبری یکی از روسای دانشگاه بوده و در دانشگاه زابل بعضی مسائل که الا نمود پیدا میکنه حاصل از سو مدیریت مدیران قبلی است صرف نظر از صحت و سقم موضوع مطرح شده هامونک در مدت زمان کوناهی احداث شده و اگر حجم أب اون رو نسبت به هامونک بسنجیم بسیار ناچیز است یکی از مسایلی که باعث شد دیوار هامونک رو سنگ چین کنند این بود که به صورت زهکش عمل کرده و زه أب اراضی اطراف رو به سمت خود هدایت میکرده و اگر شهروندان کمی به حافظه خود ورجوع کنند همین محل هامونک قبلاً زهکش بوده و دانشگاه فقط اون رو سر و سامان داده و از اون استفاده بهینه کرده است در خصوص أراضی هم بخشی از أراضی که در این مدت اضافه شده در نقطه صفر مرزی و در مجاورت چاه نیمه چهار بود که درخت کاری شده و ارتباطی به چاه نیمه یک و دو ندارد و بقیه أراضی در سنوات گذشته کماکان کشت و زرع می شود امید است اساتید و بزرگان صاحب نظر بجای تخریب و بیهوده جلوه دادن زحمات دیگران اگر ایراد وانتقادی دارند بصورت مستقیم به خود مسولین منتقل کنند نه اینکه خود رو مالک بی چون و چرا دانشگاه بدانند و علم خود را جهت تخریب دانشگاه استفاده کنند و در اخر این سیستان است که همیشه ضرر میکند یا حق

  9. نظر بنده روًارسال کنید

  10. افسوس ،، هزاران افسوس،، که ما تابع ظلمیم وبه این عادت کردیم اونهم بخاطر ولایت پذیری رهبرمان،، وگرنه خدمت این مسولان بی مسولیت ومدیران بی تدبیر برهمه روشن است،،،، واین پست بالا یک نمونه هرار خروار،،، خودش مسول دانشگاه ملی وپژوهشکده چاه نیمه بوده حالا که چند ساله رفته باب انتقادش باز شده،،، به امید روزی که هر مدیری خودش ،، خودش را انتقاد کند

  11. درود بر پروفسور قنبری

  12. تامین آب زابل از خط لوله زاهدان یکی از اقدامات فوری ،که برای رفع مشکلات مردم مظلوم زابل میشود انجام داد می باشد چون آب زاهدان هیچ کدام از مشکلات فوق الذکر را ندارد.

  13. هامونک امسال احداث شده. قبلا گودالی بود که آبی بهش وارد نم شده

  14. باسلام چاه نیمه و درخت کاری از امروز نیست و مربوط به تلاش و کار افراد مختلف در بیست و پنج سال پیش بوده نه حاصل زحمات یک فرد.در این بحث جهت اننست روانی و سلامت مردم سیستان سه فرصیه عنوان گردیده .هامونک فعلی در گذشته گودالی بود که بخشی از باران و زه آب اطراف در آن جمع میشد و در طی سالها انباشت املاح در آن صورت گرفته بود احداث هامونک و آبگیری آن در سال جاری اتفاق افتاد و احتمالا آبگیری سبب حل املاح انباشته شده چندسال گذشته و نشت و ورود آن به چاه نیمه شده است و آنچه اتفاق افتاده است احتمالا ناشی از ایجاد هامونک در سال جاری است و ربطی به گذشته ندارد.
    باتشکر

  15. جو خیلی خوبیه ک در منطقه ایجاد شده به جای هوچی گری و تهمت زدن و توهین به انتقاد سازنده بر پایه علم و تخصص پرداخته میشه ،البته هنوز هم بعضی تندروی ها و تعصبات کورکورانه در نظرات برخی دوستان دیده میشه که انشاالله فرهنگ سازی که راه افتاده روی این قشر هم اثر میکنه با تشکر از شما برای درج اخبار و همچنین از جناب پروفسور قنبری در مورد موضوعی که مربوط به تخصص خودشون هست نظری دادن و چه بهتر و خجسته تر هست که به جای حمله به افراد به پیگیری مساله بپردازیم. یاعلی

  16. با عرض سلام و خسته نباشید و تبریک هفته دفاع مقدس خدمت همشهریان و همه ی عزیزان.
    پیرامون فرضیات مطرح شده از طرف اینجانب در ارتباط با آلودگی چاه نیمه ها به عرض میرسانم ،بنده از ابتدای احداث چاه نیمه ها تا شش سال قبل در توسعه دانشگاه و چاه نیمه ها در کنار سایر عزیزان بوده ام و چهار سال مسئول تصمیم گیری دانشگاه بوده ام .
    بر خود میدانم چند نکته را به عرض بزرگواران برسانم :
    ۱-هیچ فرد و سازمانی نمیتواند ادعا کند که تمام برنامه ها و اقدامات آن ها بدون اشتباه و خطا بوده است بدیهی است بنده و دانشگاه زابل هم از این اصل مستثنا
    نیستیم .
    ۲-در مدتی که اینجانب رییس دانشگاه بودم هیچ گونه فعالیتی در اطراف اردوگاه و سواحل نزدیک به چاه نیمه که منجر به آلودگی باشد انجام نشده هرچند که در قبل و بعد از مسئولیت اینجانب ممکن است اقداماتی صورت گرفته باشد که این مکان برای انجام آن امر مناسب نبوده باشد و بنده به عنوان یک متخصص اگرواکولوژی اطمینان دارم که جای بحثش اینجا نیست.
    ۳- و اما از نظر بنده آنچه که در سال گذشته اتفاق افتاده ایجاد هامونک می باشد که محل انباشت مواد شستشوی یافته از اطراف بوده و مسلما ورود آب به این گودال می تواند به احتمال قوی منشا شستشوی عناصر و آلودگی های چاه نیمه باشد و این از طریق بررسی علمی توسط افراد بی غرض قابل اثبات است و بنده مسئولیت تمام مطالب نقل شده از این جانب را می پذیرم و اینجا بحث تخریب و تعریف از افراد نیست بلکه هدف مشخصص شدن منشا یک مشکل ایجاد شده و رفع آن است.
    برای من عجیب است که در سال جاری چرا سازمان های ذیربط در خصوص ایجاد هامونک در سال جاری واکنش نشان ندادند.
    با تشکر ، پروفسور احمد قنبری ،استاد اگرواکولوژی دانشگاه زابل