بی تدبیری همچنان ادامه دارد : شهرسوخته میراثی 6 هزار ساله و رها شده

  • کد خبر : 19498
  • ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۸
بی تدبیری همچنان ادامه دارد : شهرسوخته میراثی 6 هزار ساله و رها شده

شهرگندمــــ : متاسفانه علیرغم صحبتهای که از سوی مسئولین میراث فرهنگی استان و مسئولین شهرستان هامون مبنی بر رسیدگی به امورات شهر سوخته تنها اثر جهانی استان بیان میشود , در عمل آنچه مشاهده میشود , بی توجهی و بی برنامه گی مسئولین به این میدان باستانی مهم است . متاسفانه نمایندگان سیستان  درمجلس شورای […]

شهرگندمــــ : متاسفانه علیرغم صحبتهای که از سوی مسئولین میراث فرهنگی استان و مسئولین شهرستان هامون مبنی بر رسیدگی به امورات شهر سوخته تنها اثر جهانی استان بیان میشود , در عمل آنچه مشاهده میشود , بی توجهی و بی برنامه گی مسئولین به این میدان باستانی مهم است .

متاسفانه نمایندگان سیستان  درمجلس شورای اسلامی نیز مدتی بحث اداره کل شدن میراث فرهنگی زابل را به جهت برد تبلیغاتی آن مطرح کردند , متوجه شدند که کاری نمیتوانند از پیش ببرند و کار را نیمه تمام رها کردند و وعده های داده شده فراموش شد.

در هفته های گذشته امام جمعه معزز زابل نیز از مسئولین میراث فرهنگی استان گلایه کردندو خواستار رسیدگی بیشتر به شهر سوخته و دیگر مکانهای باستانی سیستان شدند که در نهایت این گلایه تا کنون تنها به دیدار معاون سازمان میراث فرهنگی استان با ایشان و بازدید از موزه شهرسوخته و دیدار و گفتگو با تیم باستان شناسی ختم شد , اما در مقام عمل از مسئولین میراث استان هیچگونه اقدامی مشاهده نمیشود و با توجه به مسائلی که در هفته های قبل رخ داده است میتوان گفت به واقع هیچ قصدی جهت بهبود شرایط این میدان باستانی باارزش وجود ندارد.

در زمان حضور کاروان سلامت و امید , خبرنگار خبرگزاری مهر نیز بهمراه این کاروان در سیستان حضور داشت که بیش از کاروان و حواشی آن , مساله عدم توجه به شهرسوخته و رها بودن این مکان مهم و باستانی برای خبرنگار مذکور قابل توجه بود , آنچه مطالعه میفرمائید تحلیل این خبرنگار و گزارش وی از حال و روز تمدنی شش هزار ساله است که هر خواننده دلسوزی از این شرایط عرق شرم بر پیشانیش جمع خواهد شد.

 

کارگران شهر سوخته مشغول کارند/ لطفا بدون بلیت و حفاظت وارد شوید!

میراث ۶ هزار ساله شهر سوخته که هنوز ۶ ماه از ثبت آن در یونسکو نمی گذرد بدون نگهبان و نظارت رها شده است بطوریکه می توانید تا پای تیم حفاری هم، قدم زنان بروید.

به گزارش شهرگندمـــ  به نقل از مهر در مسیر ۲۷۰ کیلومتری زاهدان به شهر زابل و زهک و مناطق مرزی در میان جاده تابلویی قهوه ای رنگ که روی آن با خط سفید نوشته شده شهر سوخته نظرت را جلب می کند. اما هیچ توضیح یا علامت دیگری روی تابلو حک نشده است. تا اینکه بر اساس نشان تابلو به شهر سوخته می رسید. ورودی این منطقه با جاده اصلی ۲۰ متر فاصله دارد و باید خودرو را در همان کنار جاده پارک کنی تا وارد محل شهر سوخته شوید.

شهر سوخته تاریخی ۶ هزار ساله دارد و علت معروف بودن آن این است که باستان شناسان معتقدند این شهر پیشرفته ترین شهر جهان به شمار می رفته که حتی از شهر “کرت” که سینوهه در کتابش نوشته است هم مترقی تر بوده است.

شگفتی های شهر سوخته

کشف نخستین چشم مصنوعی متعلق به ۴۸۰۰ سال پیش در شهر سوخته
کشف کهن ترین جراحی مغز در شهر سوخته
خط کش ۵ هزار ساله در شهر سوخته
کشف قدیمی ترین تخته نرد جهان در شهر سوخته
کشف خانه ی معمولی با چند اتاق خواب و اتاق نشیمن
کشف چکش مفرغی- مسی -سوزن
کشف کاسه های مرمری
کشف شهرکهای مسکونی و ساختمانهای همگانی همچون آپارتمان
کشف بذر خربزه – حبوبات – ماهی خشک کرده -برنج برای خوراکی-بذر زیره ی کرمانی
کشف دکمه- تبر -بند کفش-قلاب- شانه ی سر
کشف تاس بازی

749988

البته تنها اشیاء نشان دهنده اهمیت شهر سوخته نیستند و در کشفیات باستان شناسی مواردی یافت شده که غیرقابل باور است و نیاز به مطالعه دارد. جدای از نشانه هایی از عمل جراحی مغز یا ساخت چشم مصنوعی نخستین انیمیشن جهان هم در شهر سوخته یافت شده که «حرکت بز به سوی درخت و تغذیه او از برگ درختان در ۵ حرکت مصور شده است.»

همچنین قبرستان شهر سوخته که به طور تصادفی در سال ۱۹۷۲ میلادی توسط باستان شناسان شناسایی شد، در بخش جنوب غربی تپه واقع گردیده است. قبور موجود در این گورستان را حدود ۲۰۰۰۰ قبر تخمین زده اند. شهر سوخته مرکز بسیاری از فعالیت های صنعتی و هنری بوده، در فصل ششم کاوش در شهر سوخته نمونه های جالب و بدیعی از زیورآلات به دست آمد.

DSC05654

بر مبنای یافته های باستان شناسان شهر سوخته ۱۵۱ هکتار وسعت دارد و بقایای آن نشان می دهد که این شهر دارای پنج بخش مسکونی واقع در شمال شرقی شهر سوخته، بخش های مرکزی، منطقه صنعتی، بناهای یادمانی و گورستان است که به صورت تپه های متوالی و چسبیده به هم واقع شده اند. هشتاد هکتار شهر سوخته بخش مسکونی بوده است.
تحقیقات نشان داده که این محوطه بر خلاف اکنون که محیط زیست کاملاً بیابانی دارد و فقط درختان گز در آنجا دیده می شود، در پنج هزار سال قبل از میلاد منطقه ای سبز و خرم با پوشش گیاهی متنوع و بسیار مطلوب بوده و درختان بید مجنون، افرا و سپیدار در آنجا فراوان وجود داشته است. در آن دوران نیز این منطقه بسیار گرم بوده، اما آب رودخانه هیرمند و شعباتش به خوبی زمین های کشاورزی شهر سوخته را سیراب می کرده است.

شهر سوخته

تیرماه ۱۳۹۳ شهر سوخته در یونسکو ثبت شد

اما با تلاش میراث فرهنگی و گردشگری در تیرماه ۱۳۹۳ شهر سوخته بعنوان میراث جهانی در یونسکو ثبت شد و بعنوان هفدهمین اثر تاریخی ایران در فهرست یونسکو محسوب می شود.

بدون بلیت و نظارت وارد شهر سوخته شوید!

به گزارش خبرنگار مهر، ورودی شهر سوخته همانند سایر فضاهای فرهنگی تاریخی دارای بخش نگهبانی، حفاظت فیزیکی و تهیه بلیت است اما هیچ یک از این اتاق ها فعال نبود و می توانستید بدون دریافت بلیت و نظارت وارد منطقه تاریخی شوید. هرچند که ۳ دوربین مدار بسته هم در محل ورودی نصب شده بود.

749989

آغاز حفاری شهر سوخته

پس از ورود به منطقه شهر سوخته از پله های چوبی بالا رفته و وارد نخستین بناهای شهر می شویم. مسافران و گردشگران دیگری هم بودند اما تعداد تمام بازدید کنندگان به ۶ نفر نمی رسید! در یکی از راهروهای شنی با تخته سنگ کوچک و تابلو نوشته ای اعلام شده بود که ورود ممنوع است اما می توانستید وارد شوید. پس از طی مسافتی ۳۰۰ متری روی بخشی از تپه های شهر سوخته افرادی در حال حفر زمین بودند که با نزدیک شدن به منطقه حفاری مسئول حفاری اعلام کرد که از منطقه خارج شوید.

755895

در این مدت کوتاه با گپ و گفتی با کارگران متوجه شدیم که ۲۵ روز است کار حفاری آغاز شده و کارگران با دریافت روزانه ۳۰ هزار تومان حفاری می کنند. در میان آنها ۲ کارشناس زن و یک کارشناس مرد بود که تنها از روپوش سفید و دفترچه ای که در دست داشتند عنوان کارشناس را به آنها منتصب کردیم چرا که اجازه گفتگو یا مصاحبه نداشتیم.

749994

در میان حفاری های انجام شده کارگران می گفتند تنها کوزه های شکسته از دل خاک بیرون می آیند و چیز قابل توجهی پیدا نکرده ایم. نزدیکی ما به تیم حفاری آنقدر بود که می توانستیم کوزه ها و تکه های سفال را ببینیم. هرچند که به سرعت از منطقه خارج شدیم اما عدم حافظت از تیم حفاری در منطقه و امکان تردد و ورود و خروج افراد جای تامل داشت. این در حالی است که شهر سوخته را می توان به عنوان مهمترین کشف بشر در تاریخ تمدن بشری عنوان کرد و حفاظت و به ویژه نظارت بر کار حفاری بسیار اهمیت دارد.

لینک کوتاه : https://gandomkhabar.ir/?p=19498

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 5در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۵
  1. آنچه جالب است وکمتر به آن توجه می شود این است که شهر سوخته در اولین قدم اکتشاف است . کمتر از 5درصد این گواه تمدن ایرانیان مورد اکتشاف و شناسایی قرار گرفته است واگر مدیریت صحیح و مسئولانه داشته باشیم ، اینجا یکی از بهترین مکانهای باستانی برای جلب توریست و باستان شناسان جهان می شود. این شهر تمدن انسانهایی است که جنگ طلبی در قاموس آنان نبوده است زیرا درآثار کشف شده در این شهر ،ادوات جنگی وجود ندارد. واین خود یک رویکرد تازه و بی بدیل در آثار باستانی است. نمایندگان ما باید تلاش مضاعفی برای مدیریت این شهر باستانی از خود نشان دهند و مردم نیز از اندیشمندان گرفته تا مردم عادی جهت حفظ این میراث کوشا باشند.

  2. لطفا این اخبار را بگذارید
    http://khabarnimrooz.ir/?p=40295
    وضعیت خیابانهای نیمروز پس از بارندگی/تصاویر
    http://khabarnimrooz.ir/?p=40351
    جلسه اولین یادواره تجلیل از خانواده شهدا در نیمروز برگزار شد

  3. داشته های این قوم حسادت دیگران را برانگیخته و به نام سیستان و آنچه منتسب به آن باشد حساسیت پیدا کرده اند

  4. داستان حسادت به یک قوم نیست,داستان حسادت و نابودی تاریخ ایران است.
    کهنترین نقاشی های غارهای دنیا که در لرستان است را نابود کردند.چغامیش 9 هزار ساله خوزستان و جیرفت 5 هزار ساله کرمان هم در حال نابودی است.
    زابل یک ابر شهر مقدس بوده,در زامیاد یشت اوستا زابل شهر فرّ ایزدی نامیده شده. ظهور دوباره ی زرتشت در زابل و در کوه اوشیدم که امروز خواجه نامیده شده خواهد بود.