دولت‌ها حق کم‌کردن بودجه پژوهشی و تحقیقاتی را ندارند/ ضرورت عکس شدن مسیر فرار مغزها از کشور

رییس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه مسائل علمی و پژوهشی هنوز در جایگاه مورد نظر قرار نگرفته‌، تصریح کرد: باید در کشور جذب مغزهای متفکر را داشته باشیم و مسیر فرار مغزها را عکس کنیم.

 

 

 

حبیب‌اله دهمرده گفت: یکی از کارهای اساسی که باید در کشور انجام شود سرمایه‌گذاری روی مطالب و کارهای پژوهشی است؛ اگرچه که تاکنون در زمینه علمی و پژوهشی کارهای بزرگی انجام شده و کسی نمی‌تواند منکر آن باشد.

 

 

نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به اینکه ماهیت نظام مقدس جمهوری‌اسلامی، سرمایه‌گذاری بر مسائل علمی و پژوهشی است، اقدامات خوبی در زمینه پژوهش انجام شده است، اما با توجه به آن چه که کیل و ترازوی جمهوری‌اسلامی ایجاد می‌کند، هنوز در آن جایگاه مورد نظر قرار نگرفته‌ایم.

 

 

وی با بیان اینکه بحث پژوهش مانند مغز و قلب در بدن است، افزود: اگر جسم یک انسان را در نظر بگیریم می‌بینیم که سیستم خلقت انسان طوری طراحی شده که مقسم خون در بدن، قلب است که وقتی آن را تقسیم می‌کند و با کمبود مواجه می‌شود از قسمتهای مختلف بدن می‌زند اما حق ندارد از مغز کم کند و اگر مریض در حال فوتی را در نظر بگیریم، اول پای او سرد شده و مفهوم آن این است که خون به آنجا نمی‌رسد و بعد از مدتی آخرین جایی که سرد شده و خون به آن نمی‌رسد، مغز است و پس از قطع شدن مرحله آخر مرگ فرا می‌رسد.

 

 

دهمرده تصریح کرد: مثال بالا می‌تواند نسخه عملی برای کلیه حکومت‌ها، دولت‌ها و مسئولان باشد که اگر زمانی با کمبود بودجه مواجه شوند باید بودجه سایر بخش‌ها را بزنند ولی حق کم کردن بودجه مغز را که همان امور علمی و آموزشی و تحقیقاتی است، ندارند.

 

 

رییس کمیته آموزش عالی مجلس گفت: کشورهایی مانند ژاپن بر همین اساس سرمایه‌گذاری کرده و سود بسیاری برده‌اند؛ در گذشته کشتی‌هایی از مواد خام ایران را برده و بعد از تبدیل کوچکی، چند گرم از آن را به کشور برمی‌گرداندند؛ در حال‌حاضر کشورهایی مثل آمریکا نیز سرمایه‌گذاری بسیاری بر نخبگان و افراد علمی کشورهای مختلف انجام می‌دهد و مغزهای دنیا را در اختیار خود می‌گیرد.

 

 

وی با بیان اینکه در آموزش و پرورش و دانشگاه‌های ایران سرمایه‌گذاری زیادی انجام می‌شود، افزود: کشورهایی مانند آمریکا با جذب مغزها عصاره متخصصان را در اختیار خود می‌گیرد؛ البته این موضوع فقط مخصوص ایران نیست و مربوط به جهان است که با قیمت اندکی مغزها را جذب کرده و از آن طریق در زمینه‌های مختلف کارهای علمی و پژوهشی انجام می‌دهند.

 

 

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تاکید بر اینکه باید امکانات مناسب برای رشد علمی را در کشور فراهم کنیم، گفت: با فراهم کردن امکانات و وسایل تحقیقاتی برای محقق‌های کشور می‌توان کارهای اساسی و ریشه‌ای برای ایران انجام داد اما در این زمینه قدری کم لطفی شده است.

 

 

دهمرده با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر اهمیت بحث پژوهش افزود: به یاد دارم که در گذشته عنوان شده اگر بودجه دست من بود و من آن را تقسیم می‌کردم، بودجه تحقیقاتی را افزایش می‌دادم.

 

 

وی با بیان اینکه باید به دانشمندان کشور توجه کنیم، تصریح کرد: باید به گونه‌ای کار و امکانات را فراهم کنیم که دانشمندان دنیا و حتی دانشمندان ایرانی که در خارج از کشور به سرمی‌برند به ایران آمده و در کشور جذب مغزهای متفکر را داشته باشیم و مسیر فرار مغزها را عکس کنیم.

 

 

رییس کمیته آموزش عالی کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان گفت: تعداد زیادی از دانشمندان کشورهای دیگر علاقمندند در ایران به سر ببرند لذا باید بستر مناسب فراهم شود؛ این روش جدیدی است که بایستی در نظر گرفته و حاکم شود؛ باید کاری کنیم که در سایر ابعاد به عنوان مدل و نمونه در دنیا مطرح شویم؛ در ایران این ظرفیت شدنی و مقدور است و باید این کار را انجام بدهیم./خانه ملت

مدیرمسئول