قول ظریف برای دریافت حق آبه هامون از افغانستان

  • کد خبر : 29520
  • ۰۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۸
قول ظریف برای دریافت حق آبه هامون از افغانستان

گندمــــ پرس : وزیر امور خارجه برای پاسخگویی به سوال یکی از نمایندگان مجلس، در جلسه علنی امروز حضور یافت.   به گزارش گندمــــ پرس ، محمدجواد ظریف پس از پایان نطق های نمایندگان پاسخگوی سوال حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان خواهد بود.   محمدحسن آصفری به عنوان یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست […]

گندمــــ پرس : وزیر امور خارجه برای پاسخگویی به سوال یکی از نمایندگان مجلس، در جلسه علنی امروز حضور یافت.
 

به گزارش گندمــــ پرس ، محمدجواد ظریف پس از پایان نطق های نمایندگان پاسخگوی سوال حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان خواهد بود.

 

محمدحسن آصفری به عنوان یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، گزارش این کمیسیون از سوال مذکور را قرائت کرد که درباره اقدامات وزارت خارجه درباره برداشت افغانستان از حق آبه هامون بود. به گفته وی، نماینده زاهدان گفته بود که افغانستان از پرداخت حق آبه هامون خودداری کرده است. ظریف هم که برای پاسخ به این سوال به کمیسیون امنیت ملی رفته بوده، به تشریح پیگیری های وزارت خارجه پرداخته و از مسائل جوی و آب و هوایی سخن گفته است که شهریاری از پاسخ های وی قانع نشده است.

 

پس از ارائه این گزارش کوتاه، ظریف پشت تریبون قرار گرفت و سخنانش را با قرائت بخشی از زیارت عاشورا آغاز کرد و گفت: چون این اولین حضورم در مجلس پس از نامه رهبری است اجازه دهید از این فرصت برای تشکر از رهبری استفاده کنم و بگویم که این دستورات همچوه همیشه نصب العین ما و چراغ راه ما خواهد بود. او از نمایندگان و رئیس مجلس نیز تقدیر کرد و ادامه داد: از این پس همه ما در یک جبهه و یک گروه تلاش مستمری خواهیم داشت تا فرمایشات مقام معظم رهبری را اجرایی کنیم تا بیشترین منافع نصیب مردم شود.

 

 

وی سپس از شهریاری و دیگر نمایندگان سیستان و مناطق مرزی به دلیل سوالی که در پی حقوق مردم مرز نشین بوده است نیز تشکر کرد و گفت: وزارت امورخارجه معتقد است که باید موضوع حق آبه هامون در هیرمند و هریر رود به عنوان یکی از موضوعات اساسی ما با افغانستان مد نظر باشد. در ملاقات های رئیس جمهور و بنده با رئیس جمهور و دیگر مسئولان افغانستان این موضوع پیگیری شده است.

 

 

ظریف افزود: رعایت حقوق ما جزئی از یک بسته همکاری بین ما و افغانستان است. اگر آنها خواستار سیاست های حمایتی ما در مورد مهاجرین آنها و توسعه افغانستان هستند، باید حق آبه ایران را نیز رعایت کنند. اشرف غنی به من قول داد که این موضوع را پیگیری کند. تا آنها به این درخواست ما توجه نکنند قرار داد و توافق جامع بین دو کشور محقق نخواهد شد.

 

 

او به شهریاری و دیگر نمایندگان مجلس اطمینان داد که حمایت از حقوق مرز نشینان از اولویت های اصلی وزارت خارجه است.

 

 

شهریاری هم همچون بخشی از زیارت عاشورا را در آغاز سخنانش خواند و از ظریف به دلیل دو سال پیگیری حقوق هسته ای ایران تقدیر کرد و گفت: اولین قومی که به خون خواهی امام حسین پرداختند، مردم سیستان بودند. در جنگ تحمیلی هم چند هزار شهید داده ایم. جمعیت این منطقه بعد از جنگ به دلیل مهاجرت هم کاهش یافته است.

 

 

او از وضعیت جغرافیایی رودخانه های منطقه گزارشی ارائه داد و به توافقات تاریخی میان ایران و افغانستان از صد سال پیش تا کنون در این باره اشاره و از اینکه افغانستان حق آبه ایران را نمی پردازد، گلایه کرد. او گفت که سوالش را دوسال پیش مطرح کرده و ظریف به دلیل مشغله هایی که داشته تا کنون فرصت نکرده به این سوال پاسخ دهد.

 

 

ظریف بار دیگر پشت تریبون قرار گرفت و گفت: اصرار داریم که دولت افغانستان به تعداتش عمل کند. آنچه که برخی اوقات باعث شده که میزان آب در حد تعهد افغانستان باشد، سیل آب های آن کشور است. وی با تاکید بر اینکه این موضوع سیاسی نیست و یه مساله ملی در مورد حقوق مردم مرز نشین است، بار دیگر از پیگیری های وزارت خارجه در این موضوع سخن گفت و افزود: توسعه شرق کشور از اولویت های ما است و یک عامل مهم آن، آب است و موضوع حق آبه را در تمام دیدارهای دیپلماتیکمان با آنها دنبال می کنیم. همه همکاری ها و توافقات دو جانبه ایران و افغانستان در حال حاضر به این موضوع گره خورده است.

 

 

شهریاری در بخش پایانی سخنان خود فیلمی از وضعیت جغرافیایی منطقه پخش کرد که وضعیت سیستان دیروز با دریاچه پرآب هامون و همچننی وضعیت امروز سیستان بدون آب رودخانه هیرمند و دریاچه هامون را نشان می داد. به گفته وی، یک گاو با آب هامون روزانه یک کیلو وزن اضافه می کرده و این برای دام پروری و کشاورزی آن منطقه بسیار موثر بوده و اقتصاد این منطقه را رونق داده است. اما در تمام دولت های گذشته به طور جدی حق آبه سیستان دنبال نشده است و گلایه من فقط به دولت آقای روحانی و آقای ظریف بر نمی گردد.

 

 

نماینده زاهدان در طول سخنانش گفت که اگر می دانست پاسخ به این سوال اینقدر طول می کشد، از آن صرف نظر می کرد. او از ظریف خواست حالا که موضوع برجام تمام شده، توجه و وقت بیشتری برای پیگیری مسائل دیگری همچون حق آبه هامون صرف کند.  او از وزیر خارجه خواست تا قول جدی بدهد که این موضوع را پیگیری کند.

 

 

شهریاری که می گفت قصد آزار وزیر خارجه را ندارد از ظریف خواست قول پیگیری دهد و تا دو سه ماه دیگر هم گزارشی از پیگیری های خود به مجلس ارائه دهد.

 

 

محمدحسن ابوترابی هم به نقل از ظریف گفت که او این تعهد را پذیرفته است. نایب رئیس مجلس همچنین برای وزیر خارجه آرزوی توفیق کرد که در اجرای مصوبه برجامی مجلس و در چارچوب خطوط تعیین شده مقام معظم رهبری، به پیش رود./ خبرآنلاین

لینک کوتاه : https://gandomkhabar.ir/?p=29520

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 3در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۳
  1. با سلام :از آقای دکتر شهریاری به خاطر پیگیری جدی در راستای محقق شدن حقابه سیستان تشکر می نمایم انشاالله به نتیجه برسد.

  2. واقعا جای تشکر و قدر دانی دارد جناب دکتر شهریاری … افرین به شما… انشالله با کمک خدا و تلاش مردمو نمایندگان و مسئولین آرام آرام سیستان کمی جان بگیرد و از خاک بلند شود… به امید آنروز…
    با تشکر از سایت خوب گندم پرس

  3. تذکر دکترسیدباقرحسینی تاثیر گذاشت و لقای ظریف پیگیر حق آبه میشه