گندم پرس:فارس: طی هفته اخیر آب شرب برخی از روستاهای شهرهای شمالی سیستان و بلوچستان قطع و در برخی نقاط جیرهبندی شد، آبرسانی با تانکر هم آنطور که باید جوابگو نبود.
با توجه به اینکه برخی شهرهای شمالی سیستان و بلوچستان در فصل تابستان بالاترین درجه گرما را در کشور به خود اختصاص میدهند، کمآبی و بعضا بیآبی باعث رنجش بسیاری روستاییان شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان در زمینه آخرین اقدامات صورت گرفته برای برطرف کردن مشکل آب روستا اظهار کرد: ۴۲ مجتمع آبرسانی شامل هزار و ۹۸۳ روستا در سطح استان در حال مطالعه و اجرا قرار دارد که نیاز به ۸۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای بهرهبرداری است.
محمدرضا نارویی با بیان اینکه این مجتمعها در حال حاضر بین ۵ تا ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، سیستان و بلوچستان ۴/۱۱ درصد از مساحت کل کشور را دارد که این مساحت برابر با ۱۲ استان کشور است که به علت پراکندگی روستاها در آن و کمبود منابع آبی نیاز دارد تا پروژههای آبرسانی در آن از تک روستایی به صورت مجتمعهای چند روستایی اجرا شود.
مطالعه طرحهای آبرسانی روستایی در اولویت قرار دارد
وی ادامه داد: مطالعه طرحهای آبرسانی روستایی، ارتقاء سطح بهرهمندی روستاهای فاقد آب شرب، رفع بحران از سامانههای در مدار بهرهبرداری، ارتقاء نظام بهرهبرداری و اقدامات اضطراری از قبیل آبرسانی سیار، حفر و تجهیز چاه و مهار چشمه سارها از اولویتهای کاری این شرکت به حساب میآید.
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان گفت: آبفای روستایی نیز آمادگی دارد تا در صورت تامین اعتبار لازم به میزان ۸۱ میلیارد تومان، برای ۳۰ مجتمع آبرسانی روستایی نیمه تمامی که در حال حاضر دارای پیشرفت فیزیکی مناسبی هستند در ۲۰۷ روستا با جمعیتی بیش از ۱۰۴ هزار نفر را طی سال۹۴ از آب شرب بهرهمند کند که این امر خود باعث افزایش قابل توجهی از ضریب برخورداری شهرستانی و استانی از نعمت آب آشامیدنی سالم و بهداشتی خواهد شد.
این مسئول ادامه داد: برای گذر از مرحله تنش آبی شدید که متاسفانه کشور و به ویژه استانمان را فراگرفته نیاز است تا نسبت به اصلاح، توسعه و بازسازی شبکهها و خطوط انتقال آب آشامیدنی روستاها، معادل ۲۳۶۰ کیلومتر با قدمت اجرای بالای ۲۰ سال، کف شکنی و لایروبی ۸۵ حلقه چاه، حفر ۱۳۰ حلقه چاه جدید، بهسازی ۲۰۰ حلقه چاه، احداث ۱۳۰ ایستگاه پمپاژ و احداث ۱۷۵ باب مخزن ذخیره و نصب و راهاندازی ۱۳۰ سامانه کلرزنی اقداماتی ویژهای در روستاهای استان برداشته شود که این امر نیز نیازمند ۴۲۳ میلیارد تومان اعتبار است که تامین آن نیاز به با همکاری و مساعدت مدیران ارشد کشوری و استانی را میطلبد.
وی بیان کرد: نیاز آبی روستاهای دارای تاسیسات استان در حال حاضر از ۵۵۱ حلقه چاه، ۵۲ دهنه چشمه، ۱۱ رشته قنات و یک مورد آب سطحی (چاه نیمههای سیستان ) تامین و این حجم عملیات شامل احداث ۱۷۰۴۵۰ متر مکعب مخازن ذخیره آب، اجرای ۵۵۷۴ کیلومتر خط انتقال، اجرای ۷۴۳۶ کیلومتر شبکه توزیع و اجرای ۱۵۰۰ کیلومتر انشعاب است که در ۲۴۷۳ روستای دارای سامانه آبرسانی تقسیم میشوند.
لزوم صرفهجویی و اشاعه فرهنگ صحیح مصرف آب
نارویی با اشاره به اینکه در تابستان بسیار گرمی هستیم و دمای هوا رو به افزایش است، گفت: اهمیت منابع آبی به ویژه در استان خشک سیستان و بلوچستان بر هیچ کس پوشیده نیست پس می طلبد تا مردم و مسئولان به ویژه رسانههای جمعی اعم از نوشتاری، صوتی و تصویری، ائمه جماعات، معتمدین و ریش سفیدان با تشریح اهمیت آب این نعمت الهی به مردم، آنها را به رعایت صرفه جویی و اشاعه فرهنگ صحیح مصرف آب و عدم استفاده از آب لوله کشی جهت مصارف غیر شرب در این مرحله حساس با توجه به مشکلات کم آبی و فقر سفرههای آب زیرزمینی و کاهش نزولات جوی آگاه کنند.
وی گفت: استان سیستان و بلوچستان دارای ۶ هزار و ۵۵۳ روستاست که ۱۱ درصد روستاهای کشور را تشکیل میدهند و از این تعداد تنها ۲ هزار و ۴۷۳ روستا دارای سامانه آبرسانی و متاسفانه با وجود تلاش و پیگیریهای صورت گرفته بیش از ۴ هزار روستای دیگر در استان که ۹۵۱ روستای با ۴۶ هزار و ۸۱۱ خانوار آن بالای ۲۰ خانوار و مابقی زیر ۲۰ خانوار هستند فاقد سامانه آبرسانی است.