گندمــ پرس : آبرسانی لوله ای از آن دست طرح هایست که از دیر باز مورد توجه دولتمردان , نمایندگان و مردم در ادوار مختلف بوده است , و در یک سال گذشته بیش از هر زمان دیگری از این مساله حرف به میان آمده است , زمانی که در دولت جدید این موضوع مطرح شد , با حمایتی که از سوی مقام معظم رهبری در تامین اعتبار این طرح بزرگ صورت گرفت امیدواری های فراوانی در مردم زنده شد , استاندار سیستان و بلوچستان نیز دراین بین تلاشهای فراوانی نمود تا امید را در مردم زنده و این طرح را در مسیر واقعی آن قرار دهد , اما حال پس از 7 ماه که از کلنگ زنی این طرح می گذرد , مردم روز به روز به آینده این پروژه عظیم بدبین تر می شوند و نگرانی ها روز به روز در حال افزایش است و عملکردها نشان از آن دارد که حرف های استاندار برای برخی از مدیران استانی از ارزش چندانی برخوردار نیست و توجهی بدان نمی شود و سرنوشت این طرح 7 ماه پس از کلنگ زنی نامعلوم می باشد.
دراین یادداشت به برخی کوتاهی ها و عدم توجه به دستورات استاندار در خصوص طرح آبرسانی لوله ای به مزارع دشت سیستان می پردازیم.
دستورات استاندار که مورد بی مهری و بی توجهی مسئولین استانی قرار گرفت.
1- استفاده از نیروهای علمی بومی و تازه نفس سیستان ؟ دعوت بکار نیروهای بازنشسته از سوی جهاد کشاورزی !
وی بارها تاکید بر نقش کلیدی مردم دراین طرح داشت , در مراسم کلنگ زنی نیز این را یادآوری کرد و خطاب به مجری طرح گفت که به مردم نقش بدهند و توصیه کرد درب اتاق مشاور و پیمانکار بروی صاحب نظران باز باشد تا بتوانند در آن نقش داشته باشند.
وی همچنین در جلسه کارگروه آب و کشاورزی که مدتی قبل در زهک تشکیل شد نیز خطاب به مجریان طرح گفت : مهم این است که برد محلی این پروژه افزایش یابد , منظور این است که کانونهای علمی پژوهشی منطقه فعال و به آنها مراجعه شود و از کادر علمی سیستان با محوریت مرکز تحقیقات کشاورزی و دانشگاه زابل استفاده شود
اما امروز تنها نقشی که به مردم داده شده , بدین شکل بوده که چندتن از افراد بازنشسته جهاد کشاورزی استان مجدد دعوت بکار شده اند !! و قراربراین است که به روستاها و کشاورزان مراجعه و مردم را از عواید این طرح آگاه سازند , در حالی برخی از بازنشستگان و کارکنان سابق دعوت به همکاری شده اند که متخصص و نیروی کار حرفه ای در حوزه آب و کشاورزی در مراکز تحقیقات سیستان و دانشگاه زابل به اندازه کافی وجود دارد حال چرا این افراد دیده نمی شوند سوالیست که در ذهن بسیاری از مردم و بخصوص متخصیص حوزه سیستان بی پاسخ مانده است . نقش کادر علمی سیستان نیز در همین مساله بخوبی مشاهده می شود.
2- معاون عمرانی استاندار به این طرح بعنوان طرح مهم و یک نگاه داشته باشد
وی همچنین خطاب به معاون عمرانی استانداری گفت : به این پروژه بعنوان پروژه یک خود بنگرید و بصورت ویژه برآن نظارت کنید , دقیقا عهدی و پیمانی که با مردم بسته ایم در یک جدول زمانبندی شده ارائه و معاونت عمرانی نیز هرما یکبار روند کار را گزارش نماید. دراین مدت هیچ اقدامی از سوی مهندس کرد صورت نگرفت که حتی برای درصدی نیز حس شود که پروژه آبرسانی به مزارع سیستان , پروژه یک استان می باشد.
3- ایجاد کارخانه ساخت لوله , پس از 4 ماه که از مهلت ده روزه استاندار جهت تعیین تکلیف آن گذشت !!!!
مهندس هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان در همان جلسه کارگروه آب و کشاورزی که در شهر زهک برگزار شد , در بخشی از سخنان خود خطاب به مدیرکل آب منطقه ای و مدیرعامل شرکت توسعه آب و خاک گفت : ظرف ده روز آینده این طرح ( ساخت لوله) تکمیل و جانمایی آن مشخص گردد تا با راه اندازی آن اشتغال نیز بوجود آید!!!!!! حال اما پس از اینکه 4 ماه از این دستور شفاهی استاندار می گذرد , آنچه در منطقه مشخص و عیان است , عدم توجه مدیرکل آب منطقه ای استان , که گویا این روزها خود را به هیچکس و هیچ دستوری پاسخگو نمی داند , بخوبی قابل مشاهده است و شرکت آب و خاک زابل نیز که سرنوشت نامعلوم آن اجازه کار مثبتی دراین حوزه را نمی دهد و اگر دراین خصوص عملکرد مفیدی صورت گرفته است , عدم بیان آن به مردم , بازهم نشان دهنده عدم پاسخگویی مدیر مربوطه به مردم می باشد که جای بسی تامل و نگرانی دارد و این ضعف باید برطرف شود , آنهم در دولتی که خود را پاسخگوی مردم می داند.
بازدیدهای مردمی تنها مساله ای که تا حدودی عملیاتی شد
یکی از تنها دستوراتی که از سوی استاندار در خصوص آبرسانی لوله ای به مزارع سیستان صادر و مورد توجه قرار گرفت این بود که : وی خطاب به مهندس اربابی مدیرعامل شرکت توسعه آب و خاک و نجفی مدیرکل جهاد کشاورزی گفت : با حضور مردم بازدید میدانی از محل انجام پروژه داشته باشید تا مردم از نزدیک با این خدمات آشنا شوند و آگاهی پیدا کنند. که این بازدیدها چند مرتبه صورت گرفت.
و در پایان : یادآوری یک مساله مهم
در روز کلنگ زنی این طرح , خدری امام جمعه زهک به نکته بسیار مهمی اشاره کرد و پس از تشکر از استاندار و دیگر دست اندرکاران گفت : درخواست ما این است مردم ما باکرامت هستند , جناب اقای استاندار کرامت مردم باخشکسالی به مخاطره افتاده و مجبور شدند , مهاجرت کنند , خوب فهمیدید خوب آسیب شناسی کردید امید به مردم داده شده , اگر میخواهید از این کرامات انسانی دفاع کنید ثانیه ای را از دست ندهید و کمک کنید کرامت سیستانیها باقی بماند.
حال پس از هفت ماه می توان گفت , خواسته سیستانی ها می تواند همین مساله باشد که خوب فهمیدید , خوب آسیب شناسی کردید , به مردم امید داده شد , اما گویا در اجرا درست پیش نمی روید و تشخیص های نادرست در نحوه اجرای این طرح بزرگ , مردم را ناامید کرده و ثانیه ها , دقایق , ساعت ها , روزها و ماه ها و در آینده ای نزدیک ماه ها را از دست خواهیم داد.
یادداشت : سید محمد کاظم حسینی طباطبایی _ مدیرمسئول
مدیرکل آب منطقه ایی و جهاد کشاورزی هر دو سیستانی هستند . ای کاش این عزیزان لااقل برای شفاف سازی در این رابطه پاسخی ارائه می دانند ، تا بدانیم کوتاهی از کجاست . شاید استاندار در آینده ایی نزدیک به همین بهانه این مدیران را عزل کند و یک مدیری چون مدیرکل محیط زیست استان را بیاورد که بیاید بگوید هامون و سیستان را سیل برد . به هر حال اگر این عزیزان پاسخی در این رابطه بدهند چیزی از شأن و مقامشان کاسته نمی شود . ………………………
نباید ساده باشیم این سکوت معنادار جناب استاندار هم بیشتر برای ……………….می باشد . مگر طرح منطقۀ آزاد تجاری سیستان رو …………….. . دو پهلو صحبت کردن خیلی راحته از این طرف جلوی مردم می گویند انجام بدهید . از آنطرف هم عملاً بودجه ایی برای انجام پروژه در کار نیست ……………………….
سلام خدا قوت از انعکاس وپیگیری ٬ مردم سیستان برای همه به فراموشی رفته اند . چرا که یکی از دکترا انجمن ایران در تهران به خود من فرمود: مردم سیستان را دوست دارم .گفتم چرا ؛ گفت: به خاطر تحمل آن همه گردو خاک ومظلوم واقع شدنشان.
باز بیایم کلنگ بزنیم و بگویم اب خلیج فارس می اوریم, به والله نه همین کاری را که قول می دهیم به مردم و کلنگشو برای نجات مردم می زنیم عملی کنیم,مگر مردم نگفتند بدون اب چه لوله کشی برای کشاورزی می خواهیم انجام دهبم اب چاه نیمه را فرستادیم زاهدان اب خوردن مردم سیستان ندارند و صحبت از لوله کشی اب برای کشاورزی می کنیم, به امید روزی که ابی که به زاهدان هدایت می شود به امر کشاورزی در سیستان بهره برداری شود.
این طرح بزرگترین و مهمترین اقدام دولت ایران در 35 سال انقلاب است که توسط مرد بزرگ ……..ه پرتلاش با بودجه ای بی سابقه مطرح و اجرایی شد این طرح یادگار ………..برای سیستان است ما نماینده شجاع مانند ایشان برای همیشه میخواهیم
با سلام خدمت آقای طباطبایی عزیز
ای کاش قبل از نوشتن این متن از از مسئولین زیربط آخرین وضعیت اجرایی پروژه را هم جویا میشدید و یکطرفه به قاضی نمیرفتید.فقط جهت اطلاع جنابعالی میگم پروژه با این وسعت کار یک روز و یک ماه نیست که منتظر به نتیجه رسیدنش باشیم الان این طرح در شهرستان هامون و دربلوک سه این شهرستان به سرعت در حال انجامه و برای بقیه شهرستانها هم اقدام اجرایی انشالله از مهر یا آبان شروع خواهدشدوبه تازگی کارهای مطالعاتی آنها به نتیجه رسیده .
شما هم لطفا آخرین وضعیت اجرایی وپیشرفت پروژه رو از مجری طرح ویا همکاران ایشان در جهاد کشاورزی جویا بشید خیلی خوبه
گندم پرس لطفا به صورت هفتگی اخبار این طرح راگزارش دهید
جناب درویش پور سلام
نگرانی های مردم و کارشناسان همه به جاست / این پروژه ممکن است از حیث لوله زیر خاک کردن دارای پیشرفت هم باشد/ولی شما نیک می دانید تلاش برای اینکه چند متر لوله زیر خاک شود بدون اینکه به جنبه های فنی و اجرایی لازمه طرح از نظر ساختار های سازمانی و نگهداری ، مشارکت بهره برداران و غیره و ذالک مخصوصا در حین مراحل اجرایی طرح توجه شود /منجر به نابودی طرح می شود/ به نظر شما چند کارشناس متخصص در حوضه سیستان که از جزییات طرح اشنایی کافی داشته باشند در این طرح مشارکت فنی دارند؟ کارشناسان برجسته سیستانی کدامیک از مراحل اجرایی طرح را غیر از این مجموعه پایلوت که از سال 1390 شروع شده بود و قرار بود پایان 92 بهره برداری شود ،مشارکت دارند و این مراحل بعدی را تایید می کنند/ شروع طرح در فازهای بعدی بر اساس چه مبانی انجام می شود کدام مطالعات لازم به سرانجام رسیده /پایش و ارزیابی از بلوک سه که همانطوریکه از اسمش معلوم است پایلوت به کجا ختم شده ایا نتیجه ای از پایلوت پیش رو است/روش انجام طرح برای فازهای بعدی در جریان هستی خلاف مقررات قانونی بلکه روشی است که طرح را با شکست مواجه می کند/موضوع لوله های فولادی چیست که قرار در این طرح وارد شود /ایا مجریان طرح اطلاع دارند از وضعیت خورندگی خاک سیستان/ ایا مسئولان طرح اطلاع دارند این لوله ها باید در زیر زمین و در زه اب نصب شود /ایا مجریان طرح عملکرد این لوله ها را برای ده سال ضمانت می کنند نه 60 سال/داستان نیرو های خاص هم که بسیار جالب است..همه سیستان می دانند/حذف نیرو های اب و خاک سازمان جهاد کشاورزی که تنها بخش فنی مرتبط با طرح است نیز جالب است/ داستان نیامدن ریالی از اعتبار طرح در سیستان هم جالب است/ داستان کارخانجات تولید لوله هم جالب است/داستان صدها گروه مشاور غیر ضرور هم جالب است /داستان ماهیت شرکت های فعال طرح نیز جالب است/و…….
اقای درویش پور به ما بگویید اگر امروز یک شیر اب فعال شود این شیر مدیریت و بهره برداری و نگهداری و تعمیرات و تامین هزینه ها و نگهداری ایستگاه پمپاژ و غیره و ذالک با چه کسی است؟ مطمئن هستم این موضوع بدون پاسخ است ،ایا ساز مان جهاد کشاورزی این مسئولیت را می پذیرد؟ سازمان جهاد کشاورزی امروز در قبال مسائل فنی مرتبط با خود و بخش کشاورزی سیستان و منابع انرا به نابودی کشانده/ایا این سازمان در زمینه مهار علف های هرز مزارع موفق بوده که بتواند مدیریت این سیستم خطرناک و پیچیده را برعهده بگیرد.
اقای درویش پور ما نگران همه این موارد هستیم و شما بهتر از من می دانید این پروژه باید به دور از سیاسی کاری گام به گام بدون عجله با دخیل مردم و زبده ترین نیروهای فنی مرتبط با مسائل اب و خاک و کشاورزی سیتانی اجرا و مدیریت شود و مردم در عین اجرا مسئولیت داده شود.
بدرود انشاءالله اگر عمری بود مسائل اساسی دیگری مطرح خواهد شد.
ممنون از تلاشهای….
گندم چرا سانسور میکنی!!!؟ از مدیر جدید بلعیده این اقدامات.. …
ای کاش قبل از نوشتن این متن از وضعیت اجرایی پروژه آگاه میشدید
ازین ب بعد هم بدون آگاهی اقدام ب نوشتن نکنید
سلام
آقای استاندار این کلنگی که شما به زمین می زنی مواظب باشید که خدای ناکرده کمر شما نگیر چرا سکوت کردید نسبت به مسائل سیستان