دکتر نورا و اقتصاد در سالی که گذشت

  • کد خبر : 24107
  • ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۹:۲۴

گندمـــ پرس : دکتر عباسعلی نورا، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار حرا درباره «اقتصاد در سالی که گذشت»، با بیان اینکه بزرگترین دستاورد دولت بازگرداندن آرامش اقتصادی به کشور و ناشی از آرامش سیاسی بود، گفت: این موضوع سبب شد بتوانیم تا حدودی ثبات اقتصادی را در کشور داشته باشیم. […]

گندمـــ پرس : دکتر عباسعلی نورا، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار حرا درباره «اقتصاد در سالی که گذشت»، با بیان اینکه بزرگترین دستاورد دولت بازگرداندن آرامش اقتصادی به کشور و ناشی از آرامش سیاسی بود، گفت: این موضوع سبب شد بتوانیم تا حدودی ثبات اقتصادی را در کشور داشته باشیم. در این ثبات روش دولت برای کنترل نقدینگی کمک بزرگی به کنترل تورم کرد. گفتمان دولت هم تاثیر زیادی بر اقتصاد داشت و موجب شد تنش ارزی در کشور آرام بگیرد.

 

عدم نظارت کافی برنظام پولی کشور
وی با اشاره به اینکه دولت در چندین نکته هم دارای اشکالاتی بود، اظهار نمود: یکی از اشکالات نظارت بر نظام پولی کشور به خصوص نظام بانکداری بود که انتظار می رفت بر بانک ها نظارت بیشتری شود. بانک های ما در سالهای اخیر خوب عمل نکرده اند چرا که می توانستند در حوزه توسعه نقش آفرین باشند اما به واسطه گری پرداختند.

ما در سال 1394 این انتظار را از دولت داریم که جهت گیری های سرمایه گذاری در کشور را به سمت تولید سوق دهد. تا زمانی که جهت گیری سرمایه گذاری را به سمت تولید نبریم یقینا نمی توانیم از رکود اقتصادی بیرون رویم.
عضو شورای مرکزی موسسه حرکت رشد و اعتدال ادامه داد: نکته دیگر اینکه در دوران دولت احمدی نژاد با چالشی به نام رکود تورمی مواجه شدیم که یک حالت بحران اقتصادی هست. برای مقابله با این بحران باید دو کار را انجام می دادیم. از طرفی برای مهار تورم باید انقباض پولی و مالی می داشتیم و از طرف دیگر برای برون رفت از رکود باید انبساط پولی و سرمایه ای اتخاذ می کردیم. در واقع دولت با دو مولفه ضد هم روبرو بود که از طرفی باید نقدینگی را برای کاهش تورم کنترل می کرد و از طرف دیگر باید برای نجات از رکود انقباض مالی را دنبال می کرد.
وی با بیان اینکه انتظار ما این بود که دولت بیشتر از نظرات کارشناسان بیرون بدنه دولت استفاده می کرد، افزود: برای حل این مشکل باید ارز را ساماندهی می کردیم و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی را به سمت تولید هدایت می کردیم. ما متاسفانه در جذب سرمایه های خارجی و داخلی به سمت تولید موفق نبودیم و انتظار داریم دولت در سال 94 به این امر مهم توجه پیدا کند. ما باید برای غلبه بر تورم و رکود این راه را انتخاب کنیم.

 

اقتصاد رو به بهبود اما کشور همچنان در رکود
دکتر نورا با اشاره به ادعای دولت درباره غلبه بر تورم اظهار کرد: معتقدیم اقتصاد رو به بهبودی است اما نکته مهم این است که کشور هنوز در رکود به سر می برد و هنوز ما مشکل اشتغال را حل نکرده ایم. بزرگترین مشکل کشور ما اشتغال است و برای حل این مشکل باید کشور از رکود خارج شود. دولت باید از فرصت های طلایی که دارد استفاده کند و مشکل بیکاری را حل کند.
وی با بیان اینکه مشکل دیگر دولت درآمد ارزی بود ادامه داد: دولت باید بهتر از این درایت به خرج دهد و نظام ارزی کشور را ساماندهی کند. ما باید ارز سرگردان که در خانه های مردم پنهان شده را بیرون بکشیم و به مردم امنیت بدهیم که ارز خود را در گردش اقتصادی کشور به کار بگیرند. مردم و دولت بدانند ظلم است که ارزها در گاو صندوق ها بمانند. نگهداری ارز در خانه به نفع آمریکا و کنترل نقدینگی برای این کشور است.

این کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: باید حساب های ارزی برای مردم باز کنیم. من مدعی هستم بیست میلیارد دلار در گاوصندوق های مردم وجود دارد و با همین می توان کشور را گلستان کرد. همچنین باید سرمایه گذاری های سرگردان داخل را به سمت تولید ببریم.

 

بانکداری ما اسلامی نیست
وی با بیان اینکه سیستم بانکداری ما اسلامی نیست انتقاد کرد: زمانی بانک سرمایه گذاری می کند که مردم را در سود سرمایه گذاری سهیم کند نه اینکه از اول سود مشخصی را به مردم بدهد. اگر از رکود نجات پیدا کنیم و به رونق اقتصادی برسیم اشتغال و گردش سرمایه رخ می دهد. میراث دولت های قبلی زیاد بودن گردش پول در کشور ما نسبت به اقتصاد دیگر کشورهاست. کشوری که گردش پولش از حد متعارفی بیشتر باشد دچار تورم خواهد شد.

هیچ کشوری در دنیا اجازه نمی دهد که یک کالا چند بار بچرخد. دولت باید فکری به حال گردش پول کند چرا که در تمام دنیا اگر یک مسکن بیش از چند بار فروخته شود مالیات سنگین می بندند.

 

عدم کنترل لازم بر واردات
دکتر نورا با انتقاد از اقتصاد معاملاتی، عنوان نمود: هر جناح سیاسی باید مانعی را از جلوی پای دولت بردارد و گرنه دود آن در چشم مردم می رود. کجای دنیا کشوری که با چالش ارزی مواجه است به مصرف کالاهای لوکس دیگر کشورها روی می آورد این نشان می دهد کشور ما کنترلی بر واردات ندارد. کجای دنیا ماشین یک و نیم میلیاردی به راحتی وارد می شود؟ درست است که این پول مال یک فرد است اما این پول ها داخل کشور بدست آمده است و باید در مسیر رشد اقتصاد به خدمت گرفته شود. جالب است که آلمان بیشترین سفارش پورشه را از ایران دارد.

وی با اشاره به اینکه واردات هفتاد میلیاردی دولت برای اقتصاد ما سم است، افزود: انتظار خبرگان اقتصادی این بود که دولت روحانی این هفتاد میلیارد دلار را کاهش دهد. به طور خلاصه بزرگترین ایراد ما در دوران قبل از انقلاب این بود که تمام ارز کشور را خرج واردات می کردیم. در دولت آقای هاشمی و خاتمی تلاش شد که سرمایه های خارجی جذب شود که البته موفق نبود اما در دوره احمدی نژاد باز به دوران قبل برگشتیم و واردات بر صادرات پیشی گرفت.

عضو شورای مرکزی موسسه حرکت رشد و اعتدال در پایان گفت: ما انتظار داریم که دولت هفتاد میلیارد دلار را به چهل میلیارد دلار برساند و از وادرات کالای لوکس جلوگیری کند و اگر هم مردم کالای لوکس نیاز دارد از تولیدات داخلی بهره بگیرند.( وبسایت دکتر عباسعلی نورا)

لینک کوتاه : https://gandomkhabar.ir/?p=24107
  • دیدگاه‌ها برای دکتر نورا و اقتصاد در سالی که گذشت بسته هستند

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.