حق آبه رودخانه هیرمند , موضوعی که همچنان بی پاسخ مانده است

  • کد خبر : 25860
  • ۲۳ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۶
حق آبه رودخانه هیرمند , موضوعی که همچنان بی پاسخ مانده است

گندمــ پرس : در افسانه‌ها آمده است , هیرمند دختر پادشاه سیستان بزرگ بود که در دسیسه‌ای اهریمنی ناخواسته موجب مرگ پدر می‌شود و پس از آگاهی برسر گور پدر آن‌قدر اشک می‌ریزد که رودخانه‌ای بزرگ پدیدار می‌شود. این رودخانه که یکی از مهمترین رودخانه های و منابع آبی کشور به شمار می آید , […]

گندمــ پرس : در افسانه‌ها آمده است , هیرمند دختر پادشاه سیستان بزرگ بود که در دسیسه‌ای اهریمنی ناخواسته موجب مرگ پدر می‌شود و پس از آگاهی برسر گور پدر آن‌قدر اشک می‌ریزد که رودخانه‌ای بزرگ پدیدار می‌شود.

این رودخانه که یکی از مهمترین رودخانه های و منابع آبی کشور به شمار می آید , امروزه متاسفانه با اجرای سیاستهای نادرست کشور افغانستان و عدم پیگیری لازم و صحیح از سوی مسئولین کشور عملا تنها در زمان سیلاب , رنگ و بوی هیرمند بزرگ را بخود می گیرد و دیگر زمانها از خشکسالی رنج می برد و حاشیه نشینان و بهره بردارانش را نیز رنج می دهد.

657x340px-Kajaki_Dam_1

 

تاریخچه حق آبه هیرمند 

رودخانه هیرمند در گذشته در هر دو کشور افغانستان و ایران جاری بوده است. جدایی افغانستان از خاک ایران در سال ۱۸۵۷ میلادی به موجب معاهده پاریس و امتناع گسترده حاکمیت افغانستان از جاری ساختن رود هیرمند در خاک ایران ، مسئله حقآبه رودخانه هیرمند را به یکی از مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و زیست محیطی دو کشور مبدل ساخت.
پس از شکست مذاکرات متعدد میان سران حکومتی ایران و افغانستان در سال‌های ۱۳۰۹ و ۱۳۲۷، با مداخله سه کشور آمریکا، کانادا و شیلی و با رأی کمیسیون بررسی حقآبه هیرمند موسوم به کمیسیون دلتا، قراردادی در سال ۱۳۵۱ میان امیرعباس هویدا، نخست وزیر وقت ایران و موسی شفیق، نخست وزیر وقت افغانستان در کابل به امضاء رسید و مقرر شد در هر ثانیه ۲۶ مترمکعب آب (معادل ۸۵۰ میلیون مترمکعب در سال) سهم سیستان و دریاچه هامون با­شد.

علی رغم انعقاد قرارداد حقآبه هیرمند، از اواخر دهه ۱۳۷۰ و همزمان با کاهش نزولات جوی و حاکم شدن شرایط خشکسالی بر سیستان، میزان ورودی آب رودخانه هیرمند به دریاچه هامون مرتباً کاهش یافت.

url

 

مردم خواستار پیگیری بیشتر حق آبه رودخانه هیرمند

گرچه همواره بیان می شود که حاکمیت نداشتن دولتی مقتدر در افغانستان ، ساخت سد کجکی بر روی هیرمند، نصب و به کارگیری انواع پمپ در مسیر رودخانه هیرمند جهت کشت خشخاش توسط کشاورزان افغان , خشک شدن دریاچه هامون که هفتمین تالاب بین‌المللی جهان می‌باشد , را در پی داشته‌است , اما مردم و کارشناسان منطقه معتقدند اگر پیگیری لازم جهت حق آبه از سوی دولتمردان صورت گیرد این مهم طبق قوانین بین الملی قابل حل می باشد.

در چند سال گذشته بارها و بارها مساله حق آبه هیرمند از سوی مقامات مختلف در مصاحبه ها , نطق ها و نوشته های گوناگون مطرح شده , اما همانگونه که دربالا نیز بدان اشاره شد در بیست سال گذشته عملا حق آبه ای به هیرمند تعلق نگرفته است و تنهازمانی که این رودخانه سیلابی می شود آب آن به سمت ایران سرازیر و چند ماهی بخشی از مشکلات را مرتفع می کند , گرچه بارها شاهد بوده ایم که دریک بازه زمانی کوتاه حتی دو برابر حق آبه اصلی در از طریق رودخانه وار کشور شده است اما با عدم مدیریت صحیح این آب نیز هدر رفته و کام مردم همچنان خشک مانده است.

در شرایط کنونی نیز که سیستان کهن از رونق افتاده و همه راه حلهای جهت توسعه در آن به شکست می انجامد بنظر می رسد که مساله حق آبه باید بصورت کاملا جدی مورد توجه قرار گیرد و از حرف خارج و به سمت عمل حرکت کنیم.

 

افغانستان خواستار تجدید در معاهده آب با ایران

طرف افغانی نیز معتقد است که در ده سال گذشته به دلیل ضعف حکومت خود نتوانسته منابع آبی خود را مدیریت و حفظ کندو کشورهای همسایه از آن بهره برده اند.
کارشناسان و نویسندگان افغان بارها به صراحت اعلام کرده اند که با توجه به تغییر شرایط در کشورشان باید این معاهده ها و بخصوص معاهده سال 1351 درخصوص رودخانه هیرمند مورد بازبینی قرار گیرد , حال امیدواریم این مهم یعنی مذاکره جهت حق آبه سیستان در دستور کار دولتمردان قرار گیرد و اگر هم در دستور کار قرار دارد بطور جد پیگیری شود.

 

 

لینک کوتاه : https://gandomkhabar.ir/?p=25860

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 12در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۲
  1. برای دسترسی به یه نتیجه خوب در زمینه حقابه، باید بعد اومدن دکتر ظریف از وین،از ایشون بخواهیم تا این مسئله رو هم پیگیری و حل کنند(یه نظره دیگه).

    • نظر شما بجا و درست است
      ان شالله پس از موفقیت تیم هسته ای کشور , این مساله را باید مورد توجه دولتمردان قرار دهیم

  2. ظریف رو بفرستین، نشد …….

    اگه بازم نشد من حاضرم برم کجکی،انتحاری ببندم.

  3. به نظر بهترین کار اینه که انتقال اب از دریای عمان درالویت قراربگیره تا هم وابستگی به اب افغانستان ازبین بره هم یه سروسامونی به بیابون اینجاداده بشه اما قبلش باید اینوبه افغانها گوشزد کنیم که درصورت انتقال اب از دریایک امتیاز بزرگ در بده بستانهای بین دوکشوربه نفع ایران ازدست اونا درمیاد شایدباکمی فکرکردن افغانها نسبت به این موضوع هم قراردادو اجرا کنن هم تا تقی به توقی خورد اب ونبندن ولی در هر صورت بالاخره ماباید اب واز دریا بیاریم اینجاحالا باهر هزینه ای هزینه شیرین سازی اونم بادونعمت خدادادی باد وافتاب تامین میشه

  4. اول باید جلوی آبی که به زاهدان میرود را باید بگیریم

  5. اول باید جلوی آبی که به زاهدان میرود را باید بگیریم.
    حق آبه را در کشور خودمان جستجو کنیم.

  6. سلام
    کشور تاجیکستان دارای منابع فراوان هست ایران می تواند از تاجیکستان برای افغانها آب بخرد و در ازایش سهم آب ایران از هیرمند افزایش یافته و سیستان در این زمینه برای همیشه به ثبات و پایداری برسد (فرهاد راهداری-گلستان )

  7. من که همت و اراده ای در گرفتن حق آبه رود هیرمند نمیبینم بیشتر مسئولین شعار میدن البته چند سال هست آقایونی که باید حق مردم سیستان رو از افغانستان بگیرن دارن شعار میدن!!!!!!!میزان و فراوانی شعارها با نزدیک شدن به انتخابات خیلی بیشتر میشه!!!

  8. سلام
    آقای نماینده مجلس وظیفه شما هست که حق آبه را از کشور آفغانستان بگیرم یا راننده آتش نشانی پس شما توی مجلس چکار می کنید تو را به خدا شعار نده عمل کن

  9. دوستان اول باید ما جلوی آب زاهدان را بگیریم این آقایونی که عددو رقم میدندیک مثال می زنم لوله یک اینچی خونه ی شما نیمه شب سوراخ میشود واز قضا آب داخل کوچه وخیابان می رودصبح که بیدارمیشوید می بینید دنیایی را آب فرا گرفته حالا در نظر بگیرید لوله با اون عظمتی که به زاهدان میرود داخل دریاچه هامون ویا زمینهای مردم رها میشد چقدر زمین را آبیاری میکرد متاسفانه روزی فرزندان این مرزوبوم مارو لعن ونفرین خواهند کرد که چرا راضی شدیم این آب به زاهدان برود والله اگر از غصه دق کنیم هم کمه بیایید به همه سیستانیها اطلاع رسانی کنیم نه سیستانیهایی که در زاهدانند چون اونها از این آب برای شستن ماشین وسنگفرش حیاط وفرش و غیره استفاده می کنندانتقال آب به زاهدان فاجعه ای است همتزاز با حادثه کربلا برمردم سیستان

  10. با سلام ضمن تقدیر و تشکر از پیگیری و ایجاد مطالبه مردمی کلیه دلسوزان و بخصوص عزیزانیکه با ارائه نظرات زوایای مختلف انتقال آب به زاهدان را موشکافی میکنند و در واقع روشنگری می نمایند عرض شود براساس محاسبات میزان آب انتقالی به زاهدان در هر بیست و چهار ساعت حدود بیست و پنج 25 هکتار از زمین های سیستان را بصورت غرقآبی آبیاری می کند که با احتساب هر هکتار 25 من زمین سیستان می باشد با یک حساب سرانگشتی ششصد و بسیت و پنج من زمین سیستان یا به عبارتی شش خروار و اندی زمین فقط در بیست و چهار ساعت آبیاری می شود حال خود بخوانید این حدیث مفصل را که در یک سال چقدر زمین از این خشکیدگی و ترک خوردگی رهایی می یابد !!!!!!

  11. کوههای هندوکش افغانستان سرچشمه دو رودخانه بزرگ است. هیرمند و جیحون. اما افغانستان هیچ آبی از جیحون برداشت نمی کند و همه را به ترکممنستان می دهد و در عوض تمام آب هیرمند را برمی داردو زورش فقط به ایران می رسد. درواقع به نوعی حق ایران را ترکمنستان می خورد. حالا که اینطوری است به نظرمن شاید بد نباشد که ما هم اترک را ببندیم و به جای دادن آن به ترکمنستان آب آن را به سیستان و هامون منتقل کنیم. وقتی همسایگان حق ما را می خورند اشکالی ندارد که ما هم این کار را بکنیم.