تشریح پدیده گرد و غبار و اثرات آن برسلامت افراد جامعه

  • کد خبر : 24634
  • ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۹
تشریح پدیده گرد و غبار و اثرات آن برسلامت افراد جامعه

گندمــ پرس : پدیده گرد و غبار رویدادی طبیعی است و در بخش‌هایی از جهان که دارای مناطق خشک و بیابانی وسیع هستند، ایجاد می‌شودذرات گرد و غبار از نظر اندازه کاملا متفاوت هستند و از ذرات درشت(غیر قابل تنفس) تا ریز (قابل تنفس) طبقه بندی می‌شوند.ذرات درشت گرد و غبار حداکثر می توانند به […]

گندمــ پرس : پدیده گرد و غبار رویدادی طبیعی است و در بخش‌هایی از جهان که دارای مناطق خشک و بیابانی وسیع هستند، ایجاد می‌شود
ذرات گرد و غبار از نظر اندازه کاملا متفاوت هستند و از ذرات درشت(غیر قابل تنفس) تا ریز (قابل تنفس) طبقه بندی می‌شوند.ذرات درشت گرد و غبار حداکثر می توانند به داخل بینی، دهان و حلق راه پیدا کنند، و ذرات ریز می توانند به اعماق بیشتر و نواحی حساس مجرای تنفسی و ریه نفوذ کنند.

طوفان زابل

 

ذرات ریزتر دارای اثرات نسبتاً مهمی بر سلامت انسان هستند. بیشتر ذراتی که در پدیده گرد و غبار حضور دارند از نوع درشت یا غیر قابل تنفس هستند و تهدید جدی برای سلامت مردم ایجاد نمی کند. ولی ممکن است در افرادی که سابقه بیماری‌های تنفسی دارند مانند مبتلایان به آسم و آمفیزم مشکلاتی ایجاد نماید و همچنین باعث بروز زمینه های ابتلا به بیماری سل در این منطقه شود.بیشترین اثراتی که گرد و غبار های اخیر روی انسان می گذارد در سیستم تنفسی و مخاط بینی و چشم انسان است.
اثرات این پدیده در چشم به صورت خارش، سوزش، آب ریزش و افزایش حساسیت های ناحیه ی چشم و در بینی، حلق و گلو افزایش ترشحات دستگاه تنفسی فوقانی، نمود پیدا می کند.
این پدیده روی دستگاه تنفسی تحتانی و بیشتر در افرادی تأثیر می گذارد که دچار حساسیت های راه های تنفسی یا همان بیماری آسم هستند و در این افراد حالاتی نظیر تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه مشاهده می شود.
گرد و غبار ها در دراز مدت روی افردی که در معرض این پدیده قرار دارند گاهی به صورت بیماری انسداد مزمن مجاری تنفسی و همچنین چسبندگی ریه و بر روی کسانی که پیش زمینه های ابتلا به بیماری سل را دارند باعث بروز این بیماری می شود.
اقدامات احتیاطی برای پیشگیری از اثرات سوء گرد و غبار بر سلامت: از فعالیت در خارج از منزل اجتناب کنید، اگر الزاما بایستی در هوای آزاد فعالیت کنید زمان آن را به حداقل ممکن کاهش دهید، از ورزش سنگین به ویژه اگر دارای مشکلات تنفسی و آسم هستید خودداری کنید، در خانه یا محیط‌های بسته بمانید و در ها و پنجره ها را بسته نگاه دارید و در صورت امکان در اماکن دارای سیستم تهویه مطبوع بمانید.

اگر دارای آسم هستید یا نشانه هایی مانند کوتاهی تنفس، سرفه و خس خس کردن و درد قفسه سینه را مشاهده نمودید برنامه درمانی خود را دنبال کنید و اگر نشانه ها برطرف نشد با پزشک خود مشورت کنید.

چگونگی ایمنی در شرایط بروز پدیده گرد و غبار: در زمان بروز این پدیده میزان دید به سرعت کاهش می یابد. اگر در چنین شرایطی در جاده هستید و کاهش عمق دید بر توانایی دید شما تاثیر می گذارد آهسته تر برانید و در صورت لزوم با توجه کامل به علایم راهنمایی و رانندگی تا برطرف شدن شرایط حاد، اتومبیل خود را در نقطه امنی متوقف نمایید و اگر اتومبیل شما دارای سیستم تهویه مطبوع است آن را در وضعیت چرخش مجدد هوا قرار دهید تا گرد و غبار ورودی به اتومبیل شما کاهش یابد.

برای جلوگیری از آلودگی مواد غذائی و آب آشامیدنی استفاده از پوشش مناسب برای مواد غذایی آماده مصرف ضروری است و لازم است مواد غذائی قبل از نگهداری در یخچال از ذرات و گرد و غبار زدوده شوند.

برای کاهش تماس با گرد و غبار در محیط زندگی، نظافت روزانه توصیه می شود.
ماسک های کاغذی معمولی و دستمال نمی توانند جلوی ورود ذرات ریز گرد و غبار به سیستم تنفسی ما را بگیرند بنابراین استفاده از آن ها توصیه نمی شود، گفت: ماسک های ویژه ای که با عنوان P1و P2 و N95برای این شرایط تا حدی مناسب است.
این ماسک ها آلاینده های گازی هوا مانند منوکسید کربن را نمی گیرد،همچنین تنفس با استفاده از ماسک از حالت معمولی دشوار تر است بنابراین افراد دارای سوابق بیماری قلبی عروقی و تنفسی باید در این باره با پزشک خود مشورت نمایند و حتی الامکان در منزل بمانند.
استفاده از این ماسک ها برای افراد سالمی که ناچار باید در زمان بروز پدیده گرد و غبار در بیرون بمانند، قابل توصیه است.

مهندس محمد نوری-کارشناس بهداشت حرفه ای

لینک کوتاه : https://gandomkhabar.ir/?p=24634

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 7در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۷
  1. اعضای کمیته بحران خواب تشریف دارند

  2. ای کاش مسئولین ما با توجه به این صحبتها به فکر علاج این مشکل میفتادن….

  3. همه اینهایی که گفتی اشتباهه . توفان روی مردم سیستان هیچ تاثیری نداره چون مثل قبل کار می کنند نه چشم و نه ریه اونها مهم نیست . چرا نظر اشتباه می ذارید ؟ وقتی مسئولان تشخیص می دهند باید با این توفان رفت سر کار باید به نظراتشون احترام گذاشت. ماها ریه هامون از فولاده و به جای چشم هم دو تا گوی شیشه ای داریم که اصلا خاک نمی ره

  4. این مسئولین ……
    2 روز اهواز طوفان شد
    کل دنیا رو شلوغ کردن واسشون
    ولی زابل کل تابستون اینطوریه
    اونوقت باید سکوت بکنن
    تا وقتی که زیر یک خروار خاک دفن بشن

  5. آقای مهندس نوری عزیز تشکر از …..جنابعالی. پدیده ی گرد و غبار برای مردم سیستان اگر آب و نانی نداشته باشد برای علوم پزشکی زابل که هم آب دارد و هم نان.چرا که سالهاست بودجه می گیرند تا مرکز معالجه ی بیماران تنفسی زابل را بسازند و تمام نمی شود.مضافا اینکه باز از فردا می گویند ما می خواهیم دستیار تخصصی آسم و آلر‍ی هم بگیریم.و هی کم کم متخصص تربیت می کنیم. درد و رنج را مردم تحمل می کنند ……………………………. و با این کار .سیستان را خراب و قبرستانها را آباد می کنیم.ای کاش محبت می کردید و از اقدامات انجام گرفته برای مهار ریزگردها و یا درمان مسلولین و آسم و آلر‍ژیها توسط ارگان خود هم سخنی می گفتید.یا اینکه توصیه ای به عزیزان مسول می فرمودین که ریزگردها دمار از روزگار مردم درآورد لااقل شب قبل از طوفان ادارات را تعطیل کنید.به هر حال از ما گفتن. سربلند باشید.

    • با سلام خدمت شما و تشکر بابت اظهار نظرتان
      بنده با توجه به وظیفه ی تخصصی،مطالبی را در این زمینه جهت اطلاع اظهار کردم و اطلاع رسانی اقدامات انجام شده مربوط به ستاد دانشگاه علوم پزشکی میباشد،هرچند که افزایش آگاهی ،یکی از راهکارهای مقابله و کاهش مواجهه با ریزگردها میباشد.
      توصیه ها ی لازم و کافی به ارگان های ذیربط داده شده است.

      • جناب آقای مهندس نوری عزیز.ای کاش شما رییس دانشگاه علوم پزشکی زابل یودی تا به همین سرعت پاسخگویی می کردی.