برگزاری مراسم سنتی نیمه شعبان در روستای سدکی

  • کد خبر : 24582
  • ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۹:۱۷
برگزاری مراسم سنتی نیمه شعبان در  روستای سدکی

گندمــ پرس : شب میلاد امام مهدی (عج)می باشد و  روستای سدکی شهرستان هامون حال و هوای خاصی دارد ، ساکنان و وابستگان این روستای قدیمی و تاریخی سیستان  از روزها قبل خودشان را برای برگزاری یک مراسم خاص آماده نمودند. مطابق سنت دیرپای همه ساله در شب نیمه ی شعبان ، آیینی اعتقادی و […]

گندمــ پرس : شب میلاد امام مهدی (عج)می باشد و  روستای سدکی شهرستان هامون حال و هوای خاصی دارد ، ساکنان و وابستگان این روستای قدیمی و تاریخی سیستان  از روزها قبل خودشان را برای برگزاری یک مراسم خاص آماده نمودند.
مطابق سنت دیرپای همه ساله در شب نیمه ی شعبان ، آیینی اعتقادی و سنتی در روستای سدکی برگزار میگردد که  معروف به <<کشیدن خرمن امام زمان >> می‌باشد و  دارای قدمت و سابقه بسیار طولانی است.
چندین روز مانده به شب میلاد مردم روستا جهت آماده شدن برای این آیین اعتقادی در تکاپو هستند.
برافراشتن پرچم های سبز منقش به نام نامی صاحب الزمان، آب پاشی معابر منتهی به مسجد، نصب پلاکاردهای خیرمقدم برای میهمانان ، تزیین و چراغانی کردن داخل و خارج مسجد و… کافیست تا چشم هر رهگذری را به خود معطوف نماید که خبری در راه است.

عصر چهاردهم شعبان ؛
مراسم پنبه سوزان بر فراز پشت بامها. گرگ و میش غروب نزدیک است مادران روستا با در دست داشتن تکه چوبی شاخه دار که بر هر شاخه اش پنبه ای آغشته به روغن خودنمایی میکند بر فراز پشت بام ظاهر میگردند، آری پنبه سوزان مراسم <<بوی زنده ها>> است.
مادر خانواده به نیت و تعداد  اعضای خانواده و حتی درگذشتگان منزل، پنبه های آغشته به روغن را آتش زده و با خواندن ذکر <<صلوات، صلوات، برمحمد صلوات، سرور پیغمبران نام محمد (ص)صلوات >> پنبه ها یی را که بر شاخه های چوب خودنمایی میکند یکی پس از دیگری آتش میزند و سایر اعضای خانواده نیز همخوانی میکنند . ومعتقدند با این آیین  تاریکی و پلشتی از این منزل و افرادش دور می گردد.

شب نیمه ی شعبان ؛
و اما آیین کشیدن خرمن امام زمان (عج).
مسجد جامع علی بن ابیطالب (ع)روستای سدکی ، میزبان اهالی، وابستگان و میهمانان روستاست ,  نماز مغرب و عشا که تمام می شود پارچه ی سبز رنگ بزرگی در وسط مسجد پهن میگردد تا به عنوان سفره و زیر انداز خرمن امام زمان استفاده گردد.
زمانی نمیگذرد که سیل افراد به طرف مسجد سرازیر میگردد. اما نه دست خالی!!  آری ،امشب شب خرمن کشی ست، قرار است به نیت امام عصر (روحی و ارواحنافداه) و به شیرینی شب میلادش، خرمنی از شکلات و تنقلات شیرین در مسجد انباشته و توزیع گردد.
پلاستیک های شکلات و… یکی پس از دیگری با ذکر صلوات حاضرین  در وسط پارچه ی سبز خالی می شود و چیزی نمیگذرد که خرمن امام زمان در میانه ی مسجد چشم نوازی میکند.

 

20150607212651

 

مجری برنامه ( محبعلی عزیزی) ، در قسمتی از این مراسم از پیرمردهای روستا دعوت کردم با حضور در جایگاه از خاطرات خودشان ، سابقه و جایگاه مراسم کشیدن خرمن امام زمان در روستا برایمان مطالبی بیان کنند.
حاج ابراهیم پیرمرد 81ساله ی روستا با همان گویش زیبای سیستانی و صداقت مثال زدنی چنین گفت که از زمانی که بنده یاد دارم این مراسم  در روستا برگزار می‌گردیده است و نمیتوان نقطه ی آغازی برای این مراسم متصور شد.
حاج عباسعلی پیرمردی محاسن سفیدی دیگر نیز همچین نظری داشت و گفت حتی مرحوم پدرش هم از سرآغاز این آیین اظهار بی اطلاعی نموده بودند.
کربلایی حمزه از معتمدین محل، خاطرات جالبی از دوران خردسالی  خویش  بیان نمودند. ایشان با زیبایی تمام از ذوق و شوق  دوران طفولیتشان در این شب برای حضار سخن گفت.

20150607212650 (1)

 

 بالاخره در ادامه مراسم، چند تن از معتمدین روستا اقدام به مخلوط نمودن شکلاتها و تنقلات نموده و آیین کشیدن خرمن امام زمان آغاز میگردد بدین ترتیب که پس از قرائت دسته جمعی دعای فرج ، چندنفر معتمد تقسیم بندی را انجام داده و در پلاستیک های فریزر بسته بندی نموده و بین حاضرین توزیع میگردد.

این آیین که با اعتقادات مردم عجین شده است دارای جایگاه ‌ ویژه ای در بین اهالی میباشد.
ضمنا شب نیمه ی شعبان در بین اهالی روستا به شب خرمن امام زمان(عج)معروف است. ذکر این نکته لازم است که شیرینی های  که دراین شب توزیع می شود , به عنوان تبرک نزد اهالی از قداست خاصی برخوردار است و معمولا تا چندین ماه بعد  هم در منزل مردم روستا از آن مقداری یافت می شود.

واما در پایان ؛
داشتم به این نکته می اندیشیدم که نیاکان ما چه نیکو آیینی بنا نهاده اند که علاوه بر قداست و جایگاه اعتقادی محکم آن، شب میلاد منجی عالم بشریت حضرت مهدی (عج)را به شیرین کامی می‌گذارندند و شادی و شور و شعف،  پررنگ ترین خاطره ایست که ازین شب به یاد داریم.
به امید آن روز که این مراسم توسط صاحبان اصلیش برگزار شود.

باقی بقایتان.
محبعلی عزیزی

لینک کوتاه : https://gandomkhabar.ir/?p=24582

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 2در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۲
  1. سلام .
    چه سنت جالبی در روستای سدکی برگزار میشود من که لذت بردم.کاش نویسنده از مراسم پنبه سوزان هم گزارش کاملتری ارسال میکردند .
    از گزارش زیبا و کامل جناب عزیزی ممنونم چندبار خواندم احساس کردم داخل مجلس حضور دارم.

  2. تشکر از گندم پرس برای احیای این رسوم زیبا