گندمـــــ پرس : بمناسبت هفته دولت علی اوسط هاشمی در جمع خبرنگاران حاضر شد تا طی دو ساعت به سـوال اهالی رسانه پاسخ دهد.
به گـــزارش گندمــــ پرس ، علی اوسط هاشمی در بخش از سخنان به قهر طبیعیت، تغییر اقلیم جغرافیایی و خشکسالی تحمیلی به سیستان و بلوچستان اشاره کرد که اثرات جبران ناپذیری را در پی داشته است.
وی تاکید کرد: شرایط سیستان بحرانی است در این راستا از معاون اول رئیس جمهوری درخواست داشتم که ستاد بحران کشور را در سیستان برگزار شود تا ابعاد پنهان این اتفاق ها تلخ نمایان تر شود.
نماینده عالی دولت در سیستان و بلوچستان بیان کرد: قبول که در سیستان آب نداریم، اما باد که هست، باید نگاهمان را تغییر بدهیم با بهره گیری و پرورش استعداد های منطقه اقتصاد رکود این دیار را به رونق تبدیل کنیم.
وی گفت: با تلاش بی وقفه نظام جمهوری اسلامی و دولت آن هم در شرایط دشوار تحریم، سیستان و بلوچستان به کارگاه ساخت و ساز زیربناها تبدیل و پیشتار توسعه و آماده سرمایه گذاری در هر زمینه ای شده است.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: نظام برای برون رفت سیستان از این شرایط با توجه به منابع آب موجود، طرح انتقال آب با لوله به مزارع کشاورزی را در دستور کار قرار داد که با اجرای طرح انتقال آب به ۴۶ هزار هکتار زمین در سیستان حداقل ۹۲ هزار خانوار از نعمت آب برای مصارف کشاورزی بهره مند می شوند.
هاشمی اظهار داشت: اجرای این برنامه ضمن افزایش راندمان آب از ۳۵ درصد به ۹۰ درصد، از یک سو از تبخیر آب جلوگیری و از سوی دیگر مدیریت صحیحی بر منابع آبی خواهد داشت که در آینده اثرات مطلوب آن را خواهیم دید.
اولویت مدیریت منابع آبی سیستان برای تامین آب شرب است
استاندار سیستان و بلوچستان با انتقاد از برخی سطحی نگری های در حوزه آب سیستان افزود: برخی افراد نگاهشان بخشی و فردی است در حالی که باید نگاه را به گستردگی ملی گسترش داد، زابل و زاهدان متعلق به یک استان و کشور هستند پس نباید نگاه شهرستانی به مساله آب داشت.
وی افزود: تامین آب آشامیدنی در اولویت نخست قرار دارد و حتی اگر منجر به تعطیلی فعالیت های کشاورزی شود، انتقال آب از زابل به زاهدان تاثیر زیادی بر منابع ذخیره چاه نیمه ها نمی گذارد، پس اگر دوستان بخشی به دنبال اظهار نظر هستند خواهشمند است با اطلاعات و آمار دقیق با مردم حرف بزنند.
هاشمی تاکید کرد: در شرایط سخت نقش رسانه ها در نقش پذیری و درک متقابل از واقعیت های موجود دو چندان می شود، رسانه نباید احساسی با مسائل برخورد کند، باید آگاه بود و نگاهمان را منطبق با واقعیت های تلخ گره بزنیم.
به گفته استاندار، مجموع آب انتقالی از زابل به زاهدان ۵۰ میلیون متر مکعب در سال است به طوری که میزان تبخیر آب در زابل حداقل ۳۰۰ میلیون متر مکعب است.
نگاهمان به حق آبه کارشناسی شده باشد
هاشمی تاکید کرد: باید نگاهمان به حقابه کارشناسی شده باشد و اگر حرفی می زنیم با در نظر گرفتن منافع ملی باشد نه منافع بخشی یا اداری، اولویت نخست مدیریت آب در سیستان ذخیره سازی برای تامین آب شرب مردم است.
وی افزود: کل سهم محیط زیست از هامون ۶۰ میلیون متر مکعب است که بسیار فراتر از این آمار و ارقام نیز آب رها سازی می شود، اما درخواست دارم اظهار نظرهای منطبق با واقعیت هامون باشد، شرایط اقلیمی، جغرافیایی و زیست محیطی سیستان را در نظرهایمان بگنجانیم.
وی به تشدید پیامدهای خشکسالی در سیستان اشاره کرد و گفت: آغاز عملیات اجرائی ساخت بیمارستان تنفسی در سیستان را از دیگر اقدامات در دست انجام است که امید است حال که ۷۰ میلیارد ریال در سال ۹۳ و ۵۰ میلیارد ریال در سال ۹۴ تخصیص برای ساخت بیمارستان در نظر گرفته شده است، فعالیت علوم پزشکی زابل تعیین کننده زمان اتمام طرح باشد.
تغییر الگو مصرف ضروری است
استاندار سیستان و بلوچستان به پیامدهای بسیار تلخ خشکسالی بر دیار جنوب شرقی ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس آمارها در سال گذشته ۴۶ درصد کاهش نزولات آسمانی داشتیم که این به خوبی نشان دهنده تهدیدی جدی است.
وی افزود: در سال گذشته به سبب کم آبی و کاهش ذخایر سفره های زیر زمینی، ۱۵۵ روستا با تانکر آبرسانی می شد که با توجه به بحران خشکسالی امسال این تعداد به ۳۵۰ روستا تا آخر سال خواهد رسید.
هاشمی تاکید کرد: باید نگاهمان را از بخشی بودن به فرا بخشی تغییر دهیم، اگر به دنبال توسعه هستیم بدانیم نگاه تک بعدی و احساسی مسیر رشد و پیشرفت را ایجاد نمی کند.
منطقه آزاد سیستان در مسیر قانونی خود قرار گرفت
استاندار سیستان و بلوچستان به منطقه آزاد تجاری سیستان اشاره کرد و گفت: مهمترین مساله برای منطقه آزاد تجاری در سیستان قطعی شدن این طرح در شورای کارشناسان مناطق آزاد کشور بوده و به طور قطع این طرح ادامه خواهد یافت و در آینده مردم اثر مطلوب آن را خواهند دید.
هاشمی گفت: باید در خصوص واقعیت های سیستان با مردم صادق بود این نگاه بخشی است که زمینه ساز برخوردهای احساسی می شود که از آن باید فاصله گرفت.
خبرگــزاری مهـر
چشم انتظار همین رسمی شدن منطقه آزاد هستیم،تغییری که ازین ماجرا حاصل میشه،رونق بسیاری به زندگی مردم میده که ان شاء الله این اتفاق بیفته.
-جناب استاندار این اقداماتی که فرمودید کی عملیاتی می گردد؟
– همه مردم دارن از منطقه میرن، شما کی ستاد بحران کشور ، تغییر نگاه و تصویب منطقه آزاد را عملی می کنید؟
– این چه تفسیری از استفاده از آب است؟ چون ما نمی توانیم در سیستان مدیریت آب کنیم ، پس آب رو برای مرکز نشینان استان انتقال دهیم!
– راستی می دانید این آب حق مردم سیستان است؟ می دانید با این مقدار آب انتقالی(که البته تبخیر نشده و به زاهدان انتقال می یابد) و اجرای مدیریت صحیح استفاده در همان کشاورزی، البته با متدهای جدید آبیاری، چقدر از مردم روستاهای سیستان را می توان از فقر و بدبختی نجات داد؟
– جناب استاندار محترم، وقتی بحث ملی بودن مسئله رو مطرح می کنید ، شما از نوع برخورد مردم استانهای مرکزی ایران در مسئله انتقال آب به خارج از محدوده های طبیعی خود، اطلاعی دارید؟ که این مسئله را برای مردم بحران زده سیستان مطرح می کنید؟
– حضرتعالی که بالاترین مقام اجرایی استان هستید ، تا بحال به این موضوع اندیشیده اید که در این چند سال انتقال آب ، مردم زاهدان چه مشارکتی در بدبختی های مردم سیستان داشته اند؟
– آیا درصدی از پول های انشعابات آب زاهدان به سیستان تعلق گرفته؟
– این آبی که به زاهدان انتقال پیدا می کند حق مردم مظلوم و خسارت زده سیستان است و با این استدلال ها به نظر می رسد استفاده از این آب در زاهدان ایراد شرعی دارد!!!
– در پایان ، ما سیستانی ها خواستار برخورد منطقی حضرتعالی و تیم اجرایی شما با مشکلات مردم شریف و مظلوم سیستان هستیم.
و برای شما آرزوی موفقیت روزافزون در اجرای طرح ها و پروژه هایی که منجر به ارتقای حداقل های زندگی در سیستان می گردد؛ را داریم.
جناب آقای استاندار ،
اگر انتقال این حجم آب به زاهدان ایرادی ندارد پس مدیرکل شما چه می گوید؟
” مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان بیان داشت: با انتقال آب از زابل به زاهدان کاملا مخالف هستم، وقتی شهر زاهدان احداث شده است باید به فکر منابع آبی آن هم باشیم” .
ما کدام یک را باور کنیم ؟
اگر مدیرکل را یک متخصص بدانیم؛ پس صحبت جنابعالی را در این خصوص چگونه می توان تبیین کرد؟!!!
باید به جناب استاندار و سایر طرفدارانی که 30 ساله بر توسعه کشاورزی سیستان اسرار میکنن و طرح های میلیاردی رو تصویب میکنن یادآور شد که چطور میخواهید در منطقه ای که هیچ تضمینی حتی برای تأمین آب شرب مردمش وجود نداره و 100 درصد وابسته به کشور افغانستانه بر روی کمیاب ترین گزینه موجود یعنی آب حساب باز کنید؟
مضاف اینکه کشور همسایه درحال حاضر تمرکز خودش رو گذاشته بر توسعه کشاورزِی و در نتیجه مهار آبهای خودش را در دستور کار قرار داده از جمله، افزایش ارتفاع سد کجکی و تکمیل سد کمال خان که بزودی به بهره برداری خواهد رسید.وخیلی شواهد دیگری که در این مجال نمیشه به همشون اشاره کرد…
به نظر منی که مثل اکثر شماها “سیستان” سرزمین آبا و اجدادیم محسوب میشه و سالهاست برون رفت از این وضعیت و توسعه یافتگی اون دغدغه ی اصلیم به حساب میاد، راه حل اساسی حل این وضعیت تاکید بر توسعه تجاری و همینطور توسعه صنعتی منطقه هست.
عوض اینکه ملیاردها تومن تو بخش کشاورزی که هیچ زیر ساخت مناسبی براش وجود نداره هر ساله حیف و میل بشه بهتر نیست به فکر ایجاد کارخانجات متعدد صنعتی و گسترش روابط تجاری با افغانستان باشیم تا سیستان از منطقه ای محروم با بالاترین درصد نرخ بیکاری در کشور به یکی از مناطق مرفه و توسعه یافته تبدیل بشه؟!!
شاید مقدار ابی که از زابل به زاهدان منتقل میشود تاثیری در سیستان نداشته باشد اما باید به این نکته توجه شود که برای همین مقدار اب که قرار است به زاهدان منتقل شود دولت مجبور است همیشه چاهنیمه را از اب لبریز نگه دارد .
چاهنیمه چهار با عمق کم و سطح زیاد تبخیر بالایی دارد در حالی که همین مقدار اب تبخیری و مقدار ابی که در زمین چاهنیمه چهارم فرو میرود به همراه ابی که به زاهدان منتقل میشود میتواند تاثیر زیادی در هوای منطقه سیستان داشته باشد
باسلام،میشه بیشتر توضیح دهید جناب استاندار،اگر 300میلیون متر مکعب آبی که تبخیر میشه از طریق لوله به مزارع مردم شریف برسوند،مشکل حل خواهد شد اول باید فکری برای آب زمین های مردم شریف سیستان می کردید بعد آب رو به زاهدان انتقال می دادید،خط دوم آب هم که بره میشه 100میلیون متر مکعب،بعد تبخیر آب میشه 600میلیون متر مکعب ، واقعا جای تفکر دارد
1- ورودی اب به چاه نیمه چقدر است ؟
2-اگر 50میلیون متر مکعب ناچیزه چرا همین مقدار به هامون نریزه ؟
3-اگر فقط تبخیر باشه300میلیون, اگر زاهدان و تبخیر باشه 350 میلیون, مگر وقتی به زاهدان اب می دهید مانع تبخیر میشوید ؟
انتظار داشتیم لااقل بخاطر زاهدانی های عزیز به فکر حقابه باشید
ابی که تبخیر میشه رو بالوله به زمین کشاورزی برسونن ؟ دقت کن برادر عزیز, اون اب خواهی نخواهی تبخیر میشه, هر مصرف دیگه ای رو باید با اون مصرف جمع کرد, کمی تامل در کارشناسی هایتان داشته باشید
اقای استاندار اگر همین ابی که به زاهدان میرود به هامون میرفت مردم این بد بختی رو نداشتند این کار رو نکنید که شما رو مردم سیستان …. میکنند
جناب استاندار فرمایشات شما متین.اگه انجام کارها بر سیستان در حد شعار نیست چرا بازارچه های مرزی فعال نمیشود چرا فروش سوخت به صورت سهمیه بندی اجرایی نمیگردد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟. قرار بود به کارمندان بخت بگشته سیستان حق ریز گرد پرداخت شود چی شد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ مگر زابل بیشتر ریزگرد دارد یا خوزستان؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ گفتندبه مردم ماسک دادیم اولا که از هر روستا فقط به چند نفر به صورت نمادین اونم از نوع کاملا غیر استاندارد و بعد از تمام شدن طوفان داده شده است!!!!!!!!!!!اقای استاندار عزیز پس این زیر ساختها برای رونق گرفتن مرز کی اماده میشود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ کی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ کی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟هوای طاقت فرسا از یک طرف وشکم گرسنه مردم از طرف دیگر.به خدا شما و همه مسئولین که کوتاهی میکنند در اون دنیا باید جوابگو باشید این چند روز ریاست به پایان خواهد رسید و این را بدانید مردم همه اقدامات دولت را رصد خواهند کرد از این دولت ………..
ببینید دوستان عزیز وقتی شما آب زیادی رو با عمق کم در چاه نیمه ها وارد می کنید این تبخیر اتفاق میفته و اگه دوستان خوب برسی کنند این حجم آب برای زاهدان داره انباشته میشه وگرنه چه نیازی به حجم آب هست بهد لازم است از کارشناسان عزیزی که با علم به این مقدار تبخیر باز هم این چنین طرحی (چاه نیمه چهارم) را اجرا کردند تبریک گفت!!!!!!!!!!!!!!!!!111
آب برای شرب یعنی چی ! مردم دارن با فقر و بیکاری دست و پنجه نرم میکنند در روستاهای سیستان بعضی از خانواده ها شب ها گرسنه میخوابن ! شما پیشنهاد میدهید در 3 وعده غذایی همش آب بخورن تا زنده بمونن ! آقای استاندار با توجه به اینکه به همت دوستان مسئول سیستانی که در گذشته و حال در سیستان پست داشته اند هیچ کارخانه و یا گارگاه و خط تولیدی وجود ندارد و صرفا عمده مردم در بخش کشاورزی فعالیت میکنند و در این 15 سال کشاورزی رو هم از مردم با انتقال آب به وسیله دو خط لوله گرفتین ! تعداد زیادی به شهرهای مرکزی ایران مهاجرت کردن تا اندک پولی به دست آورده و با آن پول نانی تهیه کرده و بخورن تا زنده بمانن !! نمیشه در سیستان ماند و شغلی نداشت و همش آب خورد ! انتقال آب به زاهدان به قیمت نابودی سیستان با فرهنگ و تمدن 5 هزار ساله داره تمام میشه ! شهر داره خالی از سکنه میشه ! در عوض شما زاهدانی که قدمتش به صد سال هم نمیرسه و هیچ سبقه تاریخی نداره رو آباد کردین!!!ان شاالله آب گوارای مردم زاهدان باشد !!!
با توجه به وابستگی آب صد در صدی به کشور همسایه و همچنین با در نظر گرفتن سد های متعددی که در حال احداث است چه فکری برای تامین آب سیستان کرده اید ؟ آیا طرح انتقال آب از دریای عمان پیگیری شد ؟ در این صورت لوله های آب زابل به زاهدان بدرد پرکردن آب چاه نیمه ها از آب دریای عمان خواهد خورد.
یک سئوال چرا سرعت پیشرفت بزرگراه زابل به زاهدان چند برابر کندتر از سرعت پیشرفت خط لوله دوم آب زابل به زاهدان است ؟
آقای استاندار :شما درست می فرماییداما برادر این آب مال حوزه سیستان است ،کارخانه سیمان هم مال سیستان است،زاهدان هم جزو سیستان و همین استان است،اما، همانطور که شما نمی خواهید سیستان از عوارض کارخانه سیمان و دیگر هزینه هایی که به زاهدان تعلق می گیرد،بهره مند شود ،ما نیز نمی خواهیم آب منطقه سیستان به زاهدان برود. انفعالی عمل نمی کنیم اما دربحث آب و منطقه آزاد تجاری و معافیت از پرداخت هزینه برق و …. دیگر که حق مسلم سیستان است را از ما دریغ می دارید و آب هم که مَثَل «کی به مسجد سزد آن شمع که بر خانه رواست»را به زاهدان و روستاهای اطراف آن منتقل می کنید!!! آیا متوجه نهایت بی انصافی که روا می دارید هستید؟!!!
بله استاندار محترم هیچ اشکالی نداره مگر اینهای که در زابل هستند آدمند و حقی دارند.؟ از آنجایی که در تمام دنیا و کشورهای توسعه یافته تلاش می کنند که مناطق محرم پیشرفت کند ولی در سیستان قانون برعکس امتیازات خوب و عواملی که باعث رفاه خوب بشود بر مناطقی که بزرگواران و مدیرکلها ساکن هستند می رسد بقیه این مردم فقط در زمان های انتخابات شناخته میشوند.
سلام
آقای استاندار همیشه اسانترین راه بهترین راه نیست اگر دولت در تامین اب کلان شهر زاهدان مشکل دارد راه حل ان منابع ذخیره دشت سیستان نیست به شما توصیه میشود دنبال حل مشکلات سیتان باشید دولت قبل همیشه محکوم بود به طرحهای کارشناسی نشده در صورت که در دولت تدبیر و امید متاسفانه با بی تدبیری در پی ایجاد مشکلات بیشتر و بزرگتر هستیم زمانی که مدیر کل محیط زیست مخالف انتقال اب چاه نمیه به زاهدان هستند شما به چه دلیل به دنبال این کار اشتباه هستید
اقای استاندار زمانی که در سال 69 کار مطالعاتی در مورد تامین اب شرب زاهدان انجام شد بعد چهار سال در سال 72 به این نتیجه رسیدن که اب چاه نمیه زابل بهترین گزینه است همان زمان هم اشتباه بود البته با توجه به شرایط ان زمان و جالبتر از همه زمانی که در اواسط اجرا طرح بدوند همزمان با حکومت و تسلط طالبان بر افغانستان و کاهش و قطع آب ورودی به سیستان بودند و حتی با مخالفت کارشناسان در مورد شکست طرح در اینده مواجعه شدند
شما اگر واقعا دلسوز مردمان این سرزمین هستید دنبال مذاکره با کشور افغانستان و گرفتن حق ابه دریاچه هامون باشید البته قدرت شما بیشتر در انتصاب و کار سیاسی مطلق است و کمتر در این مدت کار اجرایی عمرانی دیده شده است
همان بیمارستان تنفسی سهم زابل است.زحمت میکشند آقای استاندار.
به گفته کارشناسان محیط زیست مقدارآب انتقالی میتواند مانع از گرد وغبار شود ونیازی هم به بیمارستان تنفسی نیست.
تا دیروز زاهدان آب رو از کجا میاورد کسی که شهر زاهدان رو ایجاد کرده باید به فکر تامین اب هم باشه نه از سیستان از طریق سیستم فاظلاب پیشرفته آقای استاندار شما که میگید “آب از زابل به زاهدان تاثیر زیادی بر منابع ذخیره چاه نیمه ها نمی گذارد”
با خودتون گفتید که اگر مردم مهاجرت کنن ایا باز هم تاثیری نداره یعنی شما موافق مهاجرت هستید یا نه اگر نه که قطعا نیستید پس بزارید چاه نیمه ها پرآب باشه که سیستان محلی برای زندگی برای گردشگری و…در استان بمونه نه این که خط لوله آب 1 -2-3 و… رو واسه زاهدان بکشید و بعد هم بگید چیزی نمیشه منابع تغییری نکرده آماره ارقامی هم ندارید یا تغییر نمیدید و به مردم میگید ببینید آمار نشون میده همه چیز خوبه
ضمنا هزینه این همه سال انتقال آب رو دادید تا ما هم حداقل بدونیم چیزی نمیشه همه چیز خوبه و آرومه من چقدر خوشحالم
—
همین طور که توی هواشناسی دمای 50 به بالا رو 49 48 اینا اعلام می کنه
استاندار مچکریم
البته انتظار نداریم جز ما سیستانی ها واقعیت موضوع را آن گونه که هست بیان کنند.
ما گرد و خاک و گرما و توفان را با جانمان حس می کنیم. آیا در مورد مزایایی که حق سیستان هست هم این گونه حکم می کنید ؟
منطقه آزاد !
حق ریزگردها !
تعطیلی روزهای خاکی!
آبیاری لوله ای !
همه مشکلات مرزنشینانی که حالا بر خاک نشسته اند
آقای استاندار تصویر خانه های پرشده از خاک سیستانی ها را دیده اید ؟ آگر هامون آب داشت این طور می شد ؟
باسلام خیلی خوبه ممنون ازاینکه ازسیستان دفاع کردین خداشمارا حفظ کند جزخودسیستانی کس دیگری بفکر این مردم نیست باتشکرضامن چشک
با سلام
استانداری که خودش………………………………………
چطور انتقال آب زابل به زاهدان تاثیری بر ذخایر آب چاه نیمه ندارد
آیا این آقا می داند که در هر ثانیه چند متر مکعب آب به زاهدان انتقال می یابد!
اگر همین مقدار آب با لوله وارد تالاب هامون میشد آیا باز هم وضع اهالی زابل به همین منوال بود
آیا ریزگردها کمتر نمیشد
استاندار………………
خواهشا تایید شود
باید تالاب هامون دوباره احیا بشه هر چند به صورت محدود چون زنده شدن دوباره تالاب باعث تغییر در آب و هوای سیستان و رونق صید وصیادی و صنایع دستی مثل پرده بافی میشه و هم چنین پرندگان دوباره به تالاب برمیگردن در ضمن احیا تالاب در افزایش میزان بارندگی در سیستان بسیار موثرهست دوستانی که در زمینه آب و هواشناسی و رشته جغرافیا درس خوندن میدونن من چی میگم در حال حاضر چون دریاچه خشک شده وضعیت آب و هوای سیستان خیلی تغییر کرده و آب و هوای دشت سیستان بسیار گرم و خشک شده و زندگی برای مردم در چنین آب و هوایی خیلی سخت شده و گردو خاک هم امان مردم رو بریده و باعث انواع بیماری در بین مردم سیستان شده باید مسئولین سیستان به دنبال حق آبه تالاب باشن و به صورت عملی این رو نشون بدهند نه اینکه 15 سال هست که شعار میدهند و همچنین انتقال آب چاه نیمه به وسیله لوله به زاهدان باید متوقف بشه و زاهدانی ها به دنبال تامین آب پایدار از دریای عمان باشن اگر آبی که به زاهدان میرود و اگر آب ورودی به تالاب که با پیگیری کردن حقوقی در سطح بین المللی انجام شود و اگر آقایونی که مدیریت آب چاه نیمه ها رو در سیستان بر عهده دارن مقداری از آب را به صورت دائمی هر چند جزئی به تالاب هدایت بکنن تالاب ظرف چند سال دوباره احیا میشه !!! واقعا امکان پذیره اگر آقایون مسئول هدفشون احیای تالاب باشه نه اینکه فقط شعار بدهند و اهداف دیگری رو دنبال بکنند و از اسم تالاب هامون در مکان ها و زمان های مختلف استفاده سیاسی میکنن!!!
اقای استاندار با این حرفت به شعور ما سیستانیها توهین کردی. به جای این شعارها حق ریز گردهای کارمندان را لطفا دستور بدهید پیگیر بشن. حداقل همین یه کار را انجام بده!!!!!!!!!!!فقط همین یه دونه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
به برکت آب زابله که زمینای زاهدان اینقدر گرون شده وگرنه بدون آب مفت نمی ارزیدن.ای …….. ………….
سلام
اقای استاندار چیزی که صاحب را لازمه همسایه را گله ای نیست
نتیجه انتقال اب هامون به زاهدان زنده به گور کردن مردم زابله