تاریخ : دوشنبه, ۸ خرداد , ۱۴۰۲ Monday, 29 May , 2023

طرح پرسش خانم دکتر ابتکار درخصوص تالابها از دانش آموزان در روز جهانی تالابها

  • کد خبر : 19972
  • ۰۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۴
طرح پرسش خانم دکتر ابتکار درخصوص تالابها از دانش آموزان در روز جهانی تالابها

شهرگندمــــ :  معاون سازمان حفاظت محیط زیست وضعیت و بحران حال حاضر تالابها را نشان دهنده عدم توجه و غفلت از این حوزه دانست و تاکید کرد: باید برای حفظ حیات بشر تالاب ها حفظ شوند و قشر جوان و نوجوان بهترین قشر اجتماعی برای حفظ تالابها و جلوگیری از آینده مخاطره آمیز تخریب تالاب […]

شهرگندمــــ :  معاون سازمان حفاظت محیط زیست وضعیت و بحران حال حاضر تالابها را نشان دهنده عدم توجه و غفلت از این حوزه دانست و تاکید کرد: باید برای حفظ حیات بشر تالاب ها حفظ شوند و قشر جوان و نوجوان بهترین قشر اجتماعی برای حفظ تالابها و جلوگیری از آینده مخاطره آمیز تخریب تالاب ها برای بشر هستند.

احمد علی کیخا , دکتر کیخا

به گزارش شهرگندمـــ به نقل از روابط عمومی سازمان محیط زیست کشور ، احمد علی کیخا معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری که در آستانه روز جهانی تالاب ها در محل بندر انزلی برگزار شد، با اشاره به سابقه ایران در حوزه حفاظت از محیط زیست به ویژه تالاب ها، گفت : قابل قبول نیست که ایران به عنوان کشوری که 44 سال قبل در سال 1971 برای نخستین بار میزبان 18 نفر از سران کشورهای مختلف برای امضاء نخستین عهدنامه و کنوانسیون بین المللی در حوزه محیط زیست بوده، امروز دچار چنین بحران هایی در حوزه تالابی خود باشد.

کیخا افزود : امروز بیش از 164 کشور دنیا با عضویت در کنوانسیون بین المللی رامسر متعهد به حفاظت از تالاب های خود شدند و این درحالی است که ایران به عنوان آغازگر نهضت حفاظت از تالاب ها در جهان با بحران های متعدد در حوزه دریاچه ارومیه ، تالاب بین المللی هامون ، تالاب بین المللی انزلی، بختگان، شادگان ، پریشان ، حورالعظیم و بسیاری دیگر از حوزه های تالابی خود مواجه است.

وی با بیان اینکه بیشترین بارش که نزدیک به 2000 میلیمتر است در حوزه تالاب انزلی رخ می دهد، اظهار کرد : وضعیت و بحران حال حاضر تالاب انزلی نشان دهنده عدم توجه و غفلت از این حوزه است .
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به شعار امسال روز جهانی تالاب ها ” تالاب ها برای آینده ما ” با تاکید بر نقش قشر جوان و نوجوان کشورهای مختلف جهان در حفظ تالاب ها، اعلام کرد: این شعار حامل دو نکته مهم است. نخست آنکه باید برای حفظ حیات بشر از تالاب ها حفاظت کرد و سپس آنکه بهترین قشر اجتماعی که می تواند برای حفظ تالاب ها و جلوگیری از آینده مخاطره آمیز تخریب تالاب ها برای بشر کمک کند، قشر جوان و نوجوان است.
آغاز نهضت حفاظت تالاب ها از ایران

کیخا با طرح این پرسش که چگونه می شود کشوری که 40 سال پیش با فهم اجتماعی و زیست محیطی درست خود آغاز کننده نهضت حفاظت از تالاب ها درجهان بوده است ،امروز با چنین بحرانهایی دراین حوزه مواجه شود، گفت : رفع بحرانهای موجود نیاز به ایجاد اتحاد و عزم در بدنه دولتی و حاکمیتی و اجتماعی دارد .

وی ادامه داد : در همین راستا طی سفری با گری لوئیس نماینده مقیم سازمان ملل در ایران به استان های مازندران و گیلان علاوه بر بازدید از تالاب های موجود در دواستان ، بازدیدی نیز از مرکز منطقه ای غرب آسیا که طی ماه آینده با حضور کشورهای فعال حوزه تالاب ها به میزبانی ایران افتتاح خواهد شد، صورت گرفت .

معاون سازمان حفاظت محیط زیست افتتاح این مرکز را فرصتی ارزنده برای ایرانیان به ویژه مردم رامسر در جهت حفظ و احیای تالاب های کشور دانست و با اشاره به جلسه هیات مرکزی این مرکز منطقه ای که طی اسفند ماه سال جاری برگزار خواهد شد ، گفت : همراهی نماینده مقیم سازمان ملل در ایران از آن جهت اهمیت دارد که این مرکز باید با رویکردی بین المللی و به صورت مستقل انجام وظیفه کند و همراهی خوب بخش بین الملل می تواند منجر به کسب نتایج بهتر در بحث مسئولیت های اجتماعی این مرکز باشد .

کیخا افزود : این مرکز و کنوانسیون رامسر باید به عنوان ظرفیتی عظیم برای فعالیتهای تالابی کشور و حتی توسعه منطقه و بهبود کیفیت زندگی مردم درنظر گرفته شود و بخشهای مختلف از جمله شهرداری، اداره میراث فرهنگی و گردشگری، همچنین آموزش و پرورش و بسیار از بخش های دیگر باید به این کنوانسیون به عنوان یک ظرفیت عظیم نگاه کنند و در راستای معرفی آن به منظور بهبود وضعیت تالابی کشور بکوشند.

کیخا روز جهانی تالاب هارا فرصتی برای ایجاد حساسیت نسبت به مسائل محیط زیست، همچنین افزایش مطالبات محیط زیستی مردم در سراسر کشور دانست و افزود: مردم باید تلاش کنند تا علاوه بر اعلام درخواستها و مطالبات خود به مسئولان، در احیاء تالاب ها ، حفظ منابع آبی زیرزمینی و به طور کلی حفظ محیط زیست کشور نقش و مشارکت پررنگ تری را برعهده بگیرند.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست طرح پرسش از جوانان به ویژه قشر دانش آموز و دانشجو درخصوص وضعیت تالاب های کشور توسط رئیس سازمان حفاظت محیط زیست را از جمله برنامه های ویژه روز جهانی تالابها اعلام کرد و تصریح کرد : این اقدام تلاشی برای پذیرش نقش اجتماعی در جوانان در حوزه محیط زیست است .

کیخا برگزاری روز جهانی تالابها با مشارکت سازمانهای مردم نهاد و نهادهای اجتماعی را یکی از موفقیتهای این حوزه در ایجاد پیوند میان بخش دولتی و مدنی جامعه برشمرد و گفت : در همین راستا از سال گذشته باهمکاری دفتر عمران سازمان ملل متحد در ایران درحال تهیه و تدوین برنامه ملی برای دریاچه ارومیه و هشت تالاب دیگر کشور با محوریت مشارکت مردم محلی و بومی هستیم که به زودی به اتمام خواهد رسید .

تدوین برنامه ششم توسعه با رویکرد مدیریت زیست بومی
وی با اشاره به جلسات تدوین برنامه ششم توسعه، یکی از مهمترین محورهای برنامه ششم را توجه به رویکرد مدیریت زیست بومی در کشور اعلام کرد.

کیخا افزایش اعتبارات معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست از 3 میلیارد در سال 1391 به بیش از 10 برابر در سال جاری را در همین راستا ارزیابی کرد و اعلام کرد : در بودجه سال آینده چیزی در حدود 5 میلیارد تومان اعتبار برای احیاء تالاب بین المللی هامون ، 5/2 میلیارد تومان برای احیاء تالاب های فارس و چیزی در حدود 17 میلیارد تومان اعتبار ملی و استانی برای احیاء تالاب انزلی در نظر گرفته شده است .

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه علی رغم رشد بودجه ای در این بخش، همچنان بودجه ای که برای احیای تالاب ها در کشور در نظر گرفته شده است، کمتر از ساخت یک سد در کشور است، تاکید کرد : نیاز تالابی کشور بیش از این میزان اعتبار است ولی رشد و بهبود اعتبارات تخصیصی برای احیاء تالاب های کشور نسبت به سالهای گذشته نشان دهنده تغییر نگاه و رویکرد دولت یازدهم به موضوع محیط زیست است .

وی با اشاره به وضعیت حال حاضر تالاب بین المللی هامون ، تصریح کرد: محیط زیست موضوعی فرامرزی است و هامون نیز به عنوان یکی از مهمترین ذخیره گاههای زیست کره درجهان که بخش قابل توجهی از تاریخ بشریت در کنار آن شکل گرفته و حتی در میان تمامی ادیان نیز از قداستی خاص برخوردار است،برای احیاء نیاز به عزمی بین المللی دارد و درهمین راستا از نماینده مقیم سازمان ملل در ایران خواسته ایم تا به ایران کمک کند با رشد و توسعه زندگی مردم ایران و اففانستان به عنوان دو همسایه هامون در احیاء این تالاب مهم همکاری مشترک داشته باشند.

محیط زیست متاثرترین بخش از تحریم های بین المللی
کیخا با یاد آوری تجربه موفق همکاری میان ایران و دفتر عمران سازمان ملل در دو موضوع حفاظت از یوزپلنگ ایرانی و حفاظت از تنوع زیستی زاگرس ، گفت : محیط زیست ایران آسیب های بسیاری از حوزه تحریم های ناعادلانه دیده است و امیدواریم با کسب نتایج مثبت از مذاکرات پیش رو و لغو تحریم های ناعادلانه علیه ایران شاهد گسترش همکاری های بین المللی در حوزه محیط زیست باشیم .

معاون سازمان حفاظت محیط زیست یکی از اقدامات مهم آموزشی در راستای حفاظت از تالاب های کشور را گردآوری تاریخ شفاهی کلیه آداب و رسوم مردم محلی حوزه های تالابی کشور درخصوص حفظ تالاب ها همچنین حفظ تنوع زیستی گیاهی و جانوری تالاب ها اعلام کرد وافزود : استفاده از فرهنگ محلی برای آموزش مردم یکی ازمهمترین ارکان آموزش های نوین و جذب مشارکت اجتماعی است .

وی ایجاد کارگروه های فرابخشی در استان های تالابی کشور برای جذب مشارکت کلیه نهادها و دستگاه های مسئول در امر حفاظت از تالاب ها را از دیگر اقدامات مهم در این خصوص برشمرد و ادامه داد : بطور مثال در بحث تالاب انزلی با معضلاتی همچون جنگل تراشی و فرسایش خاک ، سرریز پسماند از شهرها و روستاها مواجه هستیم و به همین دلیل یکی از اقدامات مهم تشکیل سه کمیته پسماند ، فاضلاب و رسوبات زیر نظر استاندار با مشارکت دستگاه های مسئول جهت رفع چالش های موجود بود .

 

خط قرمز سازمان، حفظ محیط زیست است
کیخا محیط زیست را از جمله حقوق عامه مردم برشمرد که بنا بر اصل 50 قانون اساسی هیچ نوع تخریبی در آن نباید صورت گیرد و اگرچه این مسئولیت بر عهده عموم مردم کشور گذاشته شده ولی به طور خاص سازمان حفاظت محیط زیست، مسئول حفظ محیط زیست کشور شناخته شده است.

وی با تاکید بر اینکه خط قرمز سازمان، حفظ محیط زیست کشور و اولویت بخشی به ارزیابی زیست محیطی در پروژه های توسعه ای کشور است، تصریح کرد: نظر کارشناسی سازمان حفاظت محیط زیست باید فصل الخطاب کلیه فعالیت ها و پروژه های توسعه ملی قرار گیرد .

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با طرح این پرسش که آیا در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست از چنین جایگاهی برخوردار است ، گفت : نظر کارشناسی ما ابراز صریح مخالفت با ساخت جاده جنگل ابر است اما در همین حال 150 نماینده با امضاء نامه ای به رئیس جمهور از وی خواستند با احداث این جاده موافقت کند همان اتفاقی که در مورد جاده گزوییه – بافق به نوعی دیگر تکرار شد و در آنجا نیز شورای تامین استان یزد در جلسه ای بدون حضور مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مصوب می کند که جاده ای که طی سال های گذشته منجر به تلفات بسیاری از یوزپلنگ های ایرانی شده است، احداث شود .

کیخا با تاکید بر این موضوع که حفظ محیط زیست یعنی حفظ حیات بشر، تصریح کرد: اگر مردم به اهمیت محیط زیست حفظ محیط زیست در ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت خود واقف شوند، بی شک مشارکت بیشتر و فعال تری در حفظ آن خواهند داشت.

لینک کوتاه : http://gandomkhabar.ir/?p=19972

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 12در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۲
  1. درود بر فرزند برومند سیستان

  2. درود بر فرزند برومند سیستان ایشان چهره ملی و منطقه ای است خدا او و همه خدمت گزاران به نظام را حفظ کند انشاالله

  3. درود فرزند شایسته سیستان

  4. شاید روزی برسد که حفاظت از محیط زیست به صورت جزیی از زندگی و آداب های روزمره مان شود که البته این بستگی به نوع رویکرد ما به قضیه و تلاشمان در این راستا دارد
    هر نتیجه ای ماحصل زحمتی ست که برای ان کشیده ایم و هر علمی نتیجه ی آموزش و مطالعه ای
    کاش آموزش رفتارهای درست زیست محیطی و نگاهبانی از آنچه زندگی و سلامتمان به آن وابسته است را از دوران کودکی در کتابها و کلاسهای درسی می آموختیم تا چون الفبای زندگی در وجودمان نهادینه می شد

  5. درود برمرد صداقت وامانت دکتر کیخا ی عزیز موفق باشی سلام بردکترابتکار بانوی بزرگ ایران

  6. سلام:
    اگر بحث احیاء دریاچه از شعار به عمل تبدیل شود بهتر است. اگر سال گذشته آب به غرب کوه خواجه کوه خواجه انتقال نمی یافت و تبخیر نمی شد و به محل اصلی تالاب هامون (پشت ادیمی)وارد می شد، بخشی از ریزگردهای منطقه کاهش می یافت و علاوه بر آن بخشی از علوفه دام ماها نیز تامین می شد. بهتر است بجای تشویق مسئولین این مجله دیدگاه مناسب را مسئولین ارائه دهد. لطقا از مسئولین سوال شود با توجه به تشریف فرمایی چند دفعه مسئولین سازمان محیط زیست به منطقه، مشخص شود چند هکتار از تالاب یا حتی چند متر مربع احیاء شده است.بزرگواران اگر این قدر آب به اطراف چاده زابل نهبندان انتقال داده می شد از لحاظ تفرجگاهی بهتر بود یا جای سال گدشته. اگر این سر و صداها برای انتخابات سال آینده نیاشد خوب است.

  7. درود بر تلاشگر سیستان دکترسیدباقرحسینی

  8. به فرمایش خواهر ما ساناز خانم فرهنگ سازی تلاش همگانی را جهت میدهد در هر جامعه

  9. چرا ایجاد دریاچه کوچک در جلوی کوه خواجه که آبش قرار بود با کانالی از آب چاه نیمه فراهم شود به سرانجامی نرسید؟ اگه این کار میشد و ادامه پیدا میکرد باعث رونق گردشگری و اشتغال زایی برای عده ای به صورت مستقیم و برای عده ای به صورت غیر مستقیم میشد! سهم ما سیستانیها به اندازه یک کانال هم نیست و فقط آب جاه نیمه ها باید به صورت رایگان به زاهدان برود!!!!!

  10. صداقت و متفکر بودن از چهره این بزرگ مرد سیستانی نمایان است/انشاء الله در این مسئولیت خطیر برای کل کشور موفق باشید

  11. از زحمات جناب آقای دکتر کیخا که پیگیر مشکل خشکسالی های اخیر سیستان هستند متشکریم

  12. انشالله که باوجود جناب آقای دکتر محمودی مشکل خشکسالی سیستان حل خواهد شد