false
true
true
شهرگندمـــ : خردادماه سال جاری بود که در یک صبح روز گرم بهاری که مانند همه روزهای خرداد سیستان هیچ شباهتی به بهار نداشت , خبری تاسف برانگیز همه مردم سیستان و بسیاری از دوستداران میراث و فرهنگ و تمدن کشور را دلنگران کرد. این خبر , آتش سوزی در موزه شهرسوخته بود , ابتدا […]
true
شهرگندمـــ : خردادماه سال جاری بود که در یک صبح روز گرم بهاری که مانند همه روزهای خرداد سیستان هیچ شباهتی به بهار نداشت , خبری تاسف برانگیز همه مردم سیستان و بسیاری از دوستداران میراث و فرهنگ و تمدن کشور را دلنگران کرد.
این خبر , آتش سوزی در موزه شهرسوخته بود , ابتدا خبر بصورت نادرست مخابره و اعلام شد که موزه در آتش سوخته است , اما مشخص شد که بخش آمفی تئاتر موزه طعمه حریق گشته و بطور کلی از بین رفته است.
در آن روزها از سوی مقامات مختلف محلی و استانی اعلام شد که بزودی عامل این جریان مشخص خواهد شد و به اطلاع مردم نیز خواهد رسید و کار ساخت و تجهیز سالن نیز پیگیری میشود , اما حال که ماهها از آن اتفاق تلخ گذشته است , نه علتی برای این حریق اعلام شد و نه در ظاهر امر پیگیری خاصی جهت ساخت و تجهیز مجدد سالن دیده نمیشود.
همگان امیدوار بودند با توجه به ثبت جهانی این اثر ارزشمند , توجه بیشتری به آن شود اما بنظر میرسد این سالن نیز همچون قسمتهای زیادی از شهر سوخته که در زیر خاک مدفون شده است , به فراموشی سپرده شده است و از جهانی شدن هم تنها نام آن را به یدک میکشد.
اثری جهانی فاقد امکانات رفاهی اولیه
مسئولین محترم و خدوم اگر بازدیدی از این اثر جهانی داشته باشند متوجه خواهند شد که مردم حتی برای رفع احتیاجات اولیه خود با مشکلات مواجه هستند , حال فرض را بر بازدید یک گردشگر خارجی از این محوطه باستانی بگیرید که وی درحین بازدید که از تاریخ و ناشنیده های شهر سوخته شگفت زده شده است , از کمبود امکانات جه حسی خواهد داشت ؟
ساخت و تجهیز این سالن آمفی تئاتر و یا آماده کردن امکانات رفاهی اولیه دراین مکان بنظر کار دشواری نمیرسد اما چرا به این مهم توجه نمیشود , سوالیست که بسیاری از گردشگرانی که به این حوزه سفر میکنند را به تفکر وامیدارد.
آیا بزودی از لیست آثار جهانی خارج خواهیم شد ؟
پس از اتفاقات ناخوشایندی که درپی برگزاری مراسم جهانی شدن شهرسوخته بوجود آمد و آن مراسم کوچک برای این اتفاق بزرگ برگزار شد و بسیاری از دلسوزان و سیستان دوستان را دلگیر نمود , حال نیز شرایط نامساعد این میدان , نشان از عدم توجه و عزم جدی اداره کل میراث فرهنگی استان جهت رونق بخشیدن به گردشگری دراین خطه از میهن اسلامیمان میباشد.
به عبارتی بهتر ، هرچند به درستی جهانی شدن یک اثر برای مردم و مسئولان اجرایی افتخارآفرین است ، همواره این ابهام هست که پس از ثبت یک اثر ، نحوه مدیریت آن محوطه و حفاظت از آن چگونه خواهد بود؟
اینجاست که با نگاهی اجمالی به وضعیت فعلی شهر سوخته , س ازجهانی شدن نقطه ضعفها بیشتر به چشم آمده و ثبت جهانی تا اندازه بسیاری بی ارزش جلوه خواهد کرد .
مسئولین محترم ما باید در نظر داشته باشند که ثبت جهانی آثار هرچند سال یکبار مورد پایش قرار میگیرد و در صورت عدم رعایت ضوابط و نگهداری لازم از اثر مربوطه ممکن است آن اثر از فهرست جهانی خارج شود !!!!! با توجه به شرایط موجود و نحوه رسیدگی به این اثر نیز دور از دسترس نیست که بزودی این اتفاق مهم رخ دهد.
بنظر میرسد مسئولین محترم میراث فرهنگی استان با دقت نظر و برنامه ریزی منسجم تری مسائل مربوط به شهر سوخته را دنبال نمایند تا خدای نکرده این امتیاز جهانی را از دست ندهیم.
true
true
true