استاندار سیستان و بلوچستان، ضمن عرض تسلیت به خانواده های داغدار و اظهار تاسف از جان باختن چند دانش آموز و یک معلم در شهرستان چابهار و دشتیاری بر اثر غرق شدن در هوتک ها گفت: با اولویت شهرستان چابهار و اعلام وضعیت بحرانی، مسیر دسترسی به ٨٩ هوتک در جوار مدارس و خانه های روستایی شهرهای جنوبی استان، با فاصله صد متری از هوتک ها با حصارکشی، نصب تابلوهای علائم هشدار دهنده و نوار حفاری مسدود و تردد ممنوع شود.
حسین مدرس خیابانی در نشست ساماندهی هوتک ها در شهرهای جنوبی استان که در سالن وحدت استانداری برگزار شد، فرمانداری ها، بخشداران و دهیاران شهرهای جنوبی استان و دستگاه های اجرایی آموزش و پرورش، نیروی انتظامی، هلال احمر، منابع طبیعی، جهادکشاورزی، بنیاد مسکن و دفاتر مدیریت بحران و امور روستایی و شوراهای استانداری را مامور کرد؛ با اطلاع رسانی از طریق صداوسیما، رسانه های جمعی و به ویژه فضای مجازی و تریبون های در اختیار علما و روحانیون؛ مردم را از خطر احتمالی نزدیک شدن به هوتک ها مطلع نموده؛ و نسبت به آموزش جوامع محلی و تهیه وسایل امداد و نجات متناسب با کاربری هوتک ها، برنامه ریزی و اقدام شود.
استاندار همچنین خواستار احیای ردیف اعتباری برای ایمن سازی هوتکها با توجه به حذف این ردیف اعتباری طی ٢ سال اخیر و ایمن سازی و حفاظت هوتک ها در نقاط روستایی واقع شده در طرح هادی روستایی توسط بنیاد مسکن شد.
وی با بیان اینکه پذیرفتنی نیست که کودکان ما در هوتک ها غرق شوند؛ اظهارداشت: ٩٠ درصد هوتک ها در اراضی مردم واقع شده و تنها ١٠ درصد در اراضی منابع طبیعی و با فاصله از نقاط جمعیتی روستایی قرار دارند. مدرس خیابانی ادامه داد: جانباختگان اخیر، در هوتک های متعلق به مستثنیات مردمی با هدف رفع تشنگی احشام و یا به دلیل بازی جان باختند و ساکنان این روستاها به آب لوله کشی سالم دسترسی داشته اند.
نماینده عالی دولت در استان با اشاره به اختصاص یک میلیارد و ۵٠٠ میلیون تومان از سوی وزرات نفت برای حصارکشی و ایمن سازی هوتک ها، افزود: از قریب ١۵٠٠ هوتک در جنوب استان،١٠٧٠ هوتک در شهرستان چابهار واقع شده که جزء لاینفک زندگی و معیشت مردم هستند؛ بنابراین خانه های هلال با مشارکت شوراها و دهیاران وظیفه آموزش جامعه محلی را برعهده دارند تا شاهد این قبیل حوادث دلخراش نباشیم.
وی با تاکید بر اینکه همه دستگاههای متولی به صورت جدی و با حساسیت بیشتری برای ساماندهی هوتک ها پای کار باشند، اظهارداشت: آموزش و پرورش استان ضمن اطلاع رسانی به معلمان، دانش آموزان و والدین از طریق صداوسیما و شبکه شاد با اقدام عاجل در نصب تابلوی هشداردهنده و مانع حفاظتی از تردد دانش آموزان در اطراف هوتک های همجوار با مدارس ممانعت به عمل آورد.
استاندار با بیان اینکه بخش عمده ای از هوتک ها متعلق به مردم است و جان باختن حتی یک نفر هم قابل قیول نیست؛ تصریح کرد: بخشداران و دهیاران با همکاری مردم از همه ظرفیت های آگاهی بخشی برای حفاظت از جان فرزندان و روستائیان مراقبت نموده و و با اجرای الزامات حفاظتی مانع ورود به هوتک ها و جریحه دار کردن احساسات مردم شوند.
وی همچنین با توجه به گردشگر پذیری شهرهای ساحلی بر سالم سازی سواحل کنارک و چابهار با همکاری سازمان بنادر و دریانوردی، منطقه آزاد چابهار و انجمن نجات غریق با همکاری فرمانداری ها تاکید کرد.
گفتنی است؛ شناسایی هوتک های پرخطر توسط دهیاران، تهیه اطلس هوتک ها، ، گراول ریزی کف هوتک ها جهت ممانعت از غرق شدگی، مسدود شدن مسیر کانال دسترسی آب به هوتکهای غیرقابل استفاده و فاقد کاربری و طراحی مدل هوتک امن با نصب آبشخور برای احشام و پلکان ورود، از مهم ترین مصوبات نشست مزبور بود.