شهرگندمـــ : طی مراسمی با حضور گسترده مردم سیستان قیام نوزدهم بهمن ماه سال 1330 سیستان گرامی داشته شد.
دراین مراسم که به همت سپاه ناحیه زابل برگزار گردید , علاوه بر حضور پرشور مردم و مقامات محلی , مهمانانی نیز از قم حضور داشتند , از جمله این عزیزان میتوان به حضور ارزشمند حجت الاسلام بهجت فرزند آیت الله بهجت , حجت الاسلام شریفی فرزند آیت الله شریفی و سردار مرتضوی فرمانده سپاه سلمان استان نام برد ؛ سخنرانان دراین همایش به بیان فضائل مرحوم آیت الله میرزا ابراهیم شریفی سیستانی پرداختند و فرزند آن مرحوم نیز بخشی از تاریخ آن دوران را تشریح کردند.
سرهنگ پاسدار ناظری فرمانده سپاه زابل پس از عرض خوش آمدگویی به حضار گفت : در 64 سال قبل در چنین روزی در سیستان حماسه ای رخ میدهد و مردم حق طلب سیستان برعلیه رژیم قیام می کنند , مشابه این قیام , ماقبل این تاریخ درهیچ نقطه از کشور رخ نداده است , اما متاسفانه مورد بی مهری قرارگرفته و از آن یادی نمیشود.
درخصوص این واقعه مهم منابع مکتوب بسیار کم میباشد , اما باید از برخی از مولفین و نویسندگانی که دراین خصوص حق مطلب را ادا کرده اند تشکر کنیم , از آقایان رئیس الذاکرین و خمک .
وی با بیان اینکه این واقعه مهم تاریخی تاکنون مغفول مانده است , نوزدهم بهمن ماه را یکی از روزهای تاریخ ساز کشور و سیستان عنوان کرد و گفت : در سالگرد این قیام برآن شدیم تا برگی از مردانگی این مردم را ورق بزنیم , انتظار داریم دیگر موسسات استانی نیز همچون سپاه تلاش کنند این روز بنام سیستان به ثبت برسد و هرساله مردم سیستان با رهبر معظم انقلاب حضرت امام خامنه ای دیدار داشته باشند.
حجت الاسلام کیخا امام جمعه معزز زابل سخنران بعدی این همایش بودند , ایشان طی سخنان دهه فجر امسال را برای سیستان , ایامی خاص دانست و افزود : امسال برای اولین بار اولین همایش شهید مطهری سیستانی در زابل برگزار گردید و حال نیز شاهد برگزاری این همایش هستیم.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اولین اتفاقات مهم و تاریخ سازی که در سیستان رخ داده است گفت : قیام نوزدهم بهمن نیز در نوع خود اولین بود درکشور که در سیستان رخ داد.
پس از سخنرانی امام جمعه , عباس باقری به شعر خوانی پرداخت و بخشی از مثنوی 600 بیتی را قرائت کرد
وقت است تا از چه برخیزیم یاران شرحی کنیم این فضل را از باد و باران . . . .
حجت الاسلام بهجت فرزند حضرت آیت الله العظمی بهجت نیز درسخنانی درجمع مردم زابل گفت : پدرم بسیار از میرزا ابراهیم سیستانی (شریفی) سخن میگفت , در آن زمان در نجف , نام فامیلی رواج نداشت و ایشان را به نام سیستانی میشناختند.
حجت الاسلام بهجت به بیان بخشی از زندگینامه سرافرازانه آیت الله شریفی سیستانی پرداخت و گفت : مردم برعلیه اینکه دیگران برایشان انتخاب میکرده اند قیام کردند , انتخابا کردن خود یک حق است , شما قیام کردید تا این حق را پس بگیرید , ندای آ«ها حق بود , ریفی رجال الهی بود و به ندای مردم لبیک گفت , پدر همواره از بزرگواری ایشون بیان میکردند , حتی یکبار بنده حاضر بودم که پدر درحضور مقام معظم رهبری فرمودند : آیت الله العظمی قاضی , برای پس از خود آیت الله شریفی سیستانی را برگزدید , که این سخن بسیار مورد تعجب حضرت آقا قرار گرفت و متعجب شدند که ایشان تا این حد فضائل داشته اند و اما هیچ ادعایی نداشته اند.
بنده بسیار تبریک میگویم که پرده از این روز بزرگ برداشته شد روزی که 64 سال در زیر خاک مدفون شده بود.
سخنرانان بعدی همایش سردار مرتضوی و سید باقر حسینی نماینده مردم سیستان درمجلس شورای اسلامی بودند
سخنران پایانی همایش اما عزیز دل و یادگار حضرت آیت الله شریفی سیستانی بودند که دقایقی درخصوص پدر مرحومشان و وقایع سال 30 صحبت کردند.
اولا که شریفی خودشان پیشنهاد این کار را نداده اند و بزرگان اسلام , آیت الله کاشانی فرموده بودند که باید یک فرد روحانی در مجلس باشد , همانگونه که مرحوم روحانی رودروی پهلوی اول ایستاد باید حال یک روحانی درمجلس قرار گیرد , مردم هم خواسته شان همین بود , بسیاری نزد پدر آمده بودند که ایشان را از این راه منصرف کنند , اما ایشان درپاسخ به آنها گفته بودند که بنده مردم سیستان را به شما نمی فروشم.
در 19 بهمن سال 1330 در سیستان چه گذشت
۱۹ بهمن ۱۳۳۰ یادآورقیام خونین و دلاورانه مردم «سیستان» است که با جسارت و شهامت بی نظیر، در زمانی که خاندان پهلوی با حمایت آمریکا حکومت می کردند با خیزش مردانه، کاخ آمال دیرینه خاندان «خزیمه» راسرنگون و به سلطه صد ساله این خاندان پایان بخشیدند.
دلاوران سیستانی با قیام تاریخی خود ثابت کردند که در تمام دوران حیات از عصر کین خواهی ایرانیان گرفته، تا دوره پهلوانی و تاریخی هیچ گاه سلطه بیگانه را نپذیرفته و نگاهبانان از جان گذشته در دفاع از کیان ایران هستند.
بنابراین قیام تاریخی ۱۹ بهمن نیز ادامه همان خیز شهادتی تاریخی ۱۹ بهمن سال ۱۳۳۰ کاندیدای راستین مردم سیستان «آیت ا… میرزا ابراهیم شریفی» از روحانیون خوشنام سیستان بود زیرا «سردار محمدرضا خان پردلی » یکی از رهبران قیام مردمی اعلام داشته بود نماینده سیستان باید یک سیستانی باشد و دولت و حکومت مرکزی نمی تواند خواسته خود را به مردم سیستان تحمیل کند.
دولت که با تمام قدرت از «امیرحسین خزیمه علم» حمایت می کرد به بازرس اعزامی و فرماندار اعلام داشته بود که باید خزیمه از صندوق آراء بیرون بیاید.
بنابراین چند روز قبل از روز انتخابات با حمایت و دسیسه رئیس ثبت احوال زابل تمامی صندوق ها را بنام امیرحسین خزیمه انباشتند و صبح روز ۱۹ بهمن صندوق ها را به محل شعب اخذ رای در شهر و بخش های تابعه فرستادند به این امید که صندوق های پرشده را عصر به شهر برگردانند و به ولی نعمتان خود در تهران اعلام نمایند که دستور و خواسته شما برآورده شد.
رهبری قیام و بزرگان سیستان تاساعت ۷ صبح ۱۹ بهمن به مراجع ذی صلاح در تهران و شهر زابل اعلام داشتند که از تقلب پرهیز شود. زیرا شهر زابل و مراکز اخذ رای در محاصره آزادیخواهان سیستانی است. اما غرور و تکبر دولتی ها به حدی بود که به خواسته مشروع و به حق مردم هیچ ترتیب اثری داده نشد، رهبری قیام پس از مذاکره با بزرگان سیستان و آیت ا… شریفی به نتیجه رسیدند که راه حل، ازبین بردن صندوق های آراء می باشد. وابستگان رژیم و هواداران خاندان علم تهدید را هم جدی نگرفتند حتی از توهین هم فروگذار نکردند.
توهین یکی از پیش کاران وابسته به خاندان خزیمه برای سیستانی ها قابل اغماض نبود. بنابراین دستور شکستن صندوق های آراء صادر شد، ناگهان از چهار گوشه شهر زابل فریاد یاحق در فضا طنین انداز شد و در ساعت ۸:۱۵ دقیقه صبح روز ۱۹ بهمن تمامی صندوق ها شکسته و آراء در فضا پراکنده شد. بازرس و فرماندار کشته شدند و آیت ا… شریفی، سردار محمد رضاخان و دیگر سران و بزرگان سیستان بازداشت شدند برخی از آزادیخواهان سیستانی به زندان های طولانی محکوم شدند؛ سردار محمد رضاخان پردلی پس از ۱۶ سال تبعید در سال ۱۳۴۶ به سیستان بازگشت.(گلستان ما)
این است آنچه مردم سیستان را از دیگران ممتاز می نماید. مردمی که هرگز به دنبال شهرت طلبی نبودند . ثروتمندانشان از آفت آقا زادگی دور هستند و فقرای آنان همیشه با عزت نفس و قتاعت زندگی می کنند .
با سلام حالا که به فکر بزرگان وتاثیرگذاران سیستان کهن وسرافراز افتادیم بهتره نیست دانشگاه زابل به نام فرخی سیستانی تغییر کند کاری که سالها قبل قراربود انجام شود ولی انجام نشد
سلام تشکرمیکنم ازبرگزارکنندگان همایش 19بهمن
درود.
این همایش خیلی هم خوب است که نشان میدهد سیستان در گذشته پر از جوش و خروش بوده.
اما نکات منفی آن این بود که برخی از افراد تاثیرگذار در سایه قرار گرفتند کسانی که مقبولیت و توانشان بیشتر از آیت الله شریفی بوده برای مثال کسی که از مردم در ظهر همان رو خواسته مردم صحنه را ترک کنند یا فردی که اولین تبرزین را زده و درگیرها پس از آن اغاز شده.
نقش همه باید لحاظ شود.
با احترام
سلام هر همایشی بدون شک کمی و کاستی های هم دارد , این همایش نیز چون اولین بود از این قاعده مستثنی نیست , ان شالله هر ساله بهتر برگزار شود
ضمن احترام به روان تمامی درگذشتگان قیام نوزده بهمن سیستان رهبری وطراح این قیام بزرگ سردار محمد رضا خان پردلی بودند که جنانکه باید ازایشان یاد نشد دست کم از جناب باقری انتظار داشتیم موضوع رابیان کنند که نکردند.
با تشکر از تذکر شما زنده نگه داشتن قیام 19 بهمن بدون نام سردار پردلی تلاش بی نتیجه است عزیزان برحذر باشید خطر از دست رفتن کل موضوع حس میشود .
درود بر این مردم بی ادعا که هیچ وقت اهل هیاهو نبوده و نیستند اگر این اتفاق در شمال غرب کشور روی می داد چقدر در کوس کرنا بود؟
با سلام : ضمن تشکر و قدردانی از بچه های مخلص و زحمتکش سپاه پاسداران سیستان بزرگ :انتظار داریم با همت و تلاش تمامی دلسوخته گان و مسئولین فهیم سیستان و استان و حتی کشور این رخداد مهم در تاریخ گوهربار انقلاب اسلامی ایران ثبت و جزء قیام های بیاد ماندنی ملت غیور ایران به تمامی مردم دنیا شناسانده شود. انشاء الله
سیستان :ای سرزمین گوهربار – ای مهد دلیران – ای بیشه شیران – ای زادگاه نام آوران تاریخ دوستت دارم
به عنوان یک سیستانی به برادر عزیزم جناب سرهنگ ناظری و حاج اقای کیخا تبریک عرض نموده سخنان حاج اقای بهجت خیلی عمیق و برای ما که سال ها غافل بودیم درس اموز/دیروز امید مجدد به همه ما دست داد/اقایانی که متاسفانه بعضا از روی عدم اندیشه عمیق نظرات سبکی می گذارید/به هوش باشید این شروع یک خود باوری است/مطمئنا اگر من و شما همکاری کنیم که این ظرفیت هایمان احیا شود همایش های بعدی بدون نقص بر گزار خواهد شد./وقتی به بچه های مدرسه ای خودم گفتم من همایش شهید مطهری و قیام نوزده بهمن بودم صدها سئوال پرسیدند که من باید به انها پاسخ می دادم و در یک مباحثه کوتاه متوجه شدم بچه ها خیلی دلشان می خواهد مطالبی در این خصوص بیشتر بدانند تا به همکلاسی های خودشان منتقل کنند/چرا ما نباید به افتخاراتمان خرسند و خوشحال نباشیم/ تا کی دنبال همش حرکات منفی هستیم /چه از سیستان باقی مانده/درود بر برادران سپاه که اینچنین خالصانه در عرصه فرهنگ ورود کردند/
سلام
هر چه قدر این همایش باشکوه بود صدا و سیما خرابکاری بزرگی کرده که از نیروهای مدیر فهیمی مثل مهندس کردستانی بعید بود و در خبر به جای اطلاعات مربوط به این همایش و آیت الله شریفی به شهید دیگری (شهید حسینی طباطبایی) پرداختند
باید برای چنین خطایی سال ها تاسف خورد
یادم می آید زمانی زابل مسوولی داشت که گفته بود باید سابوری دستکیر و مجازات شود بخاطر کشتن مردم . شاید مشکل از جای دیگری است .مشاوران آقای کردستانی باید توضیح دهند .
به فال نیک میگیریم،بادا که سرآغاز ” گفتگو “باشدو فتح باب مدارا…. صرف نظر از کاستی ها و برجستگی های این نکوداشت و نقد آن،نفس این عمل امیدوار کننده و موجب خوشحالیست…بادا که رابطه مان با تاریخ و گذشته مان تنها عبرت آموزی باشد و به هنگام مرورآن ،خالی امروزمان را،با قرض گرفتن از گذشته پر نکنیم.و گویا یکی از نشانه های رشد یک ملت بر شمرده اند این را،که رابطه مردمان با گذشته شان عقلانی می شود…رابطه هیجانی و عاطفی باوقایع تاریخی کاهش میابد وعقلانیت جای بیشتری رادر این رابطه اشغال می کند..خاطره ای از ذهنم گذشت که اشاره به آن بد نیست:دوران دانشجویی سالها پیش در محافل دانشجویی که ایام تجربه همزیستی شیرین اقوام گوناگون برای همه جوانان هست،یکی از هم اتاقی ها که گوشه دیگری از ایران عزیزمان بود از سر مزاح و شیطنت با گفتن بیتی از فردوسی بزرگ ،رستم رامورد تمسخر قرار می داد و مخاطبش یکی دو نفر از دوستان و هم ولایتی های بنده بودکه شدیدا احساساتی می شدند و نزاع همیشگی شان سرگرمی شبانه بچه ها را فراهم می کرد.در یکی از این رجز خوانی ها دوست منتقد رستم به نقل از فردوسی گفت: رستم خ….یود در سیستان منش کردم رستم دستان…و منازعه و رجز خوانی کلامی با حمله همولایتی ما به زدوخوردی تبدیل شد..و ما ماندیم، دنده شکسته دوستی که مهمان ما نیز بودگویا..بگذریم…بادا که روح خسته و فراموش شده گذشته افتخار آمیز ما زاینده فرزانگی و مدارا و پذیرش “دیگری” شود…
چه خوب نام یکی از خیابانهای اصلی شهر را به این قیام تاریخی اختصاص دهیم . کاری که در حال حاضر میشود انجام داد تا برسیم به بقیه کارها .