هر لحظه که می گذرد اوضاع ذخایر آبی چاه نیمه ها وخیم و وخیم تر می شود، و وضعیت آب از کمیت گرفته تا کیفیت با سرعت بسیار بالایی در حال کاهش است.
هر از چندگاهی شاهد هستیم که مناطقی از سیستان دچار کاهش فشار و یا قطع کامل آب می شود که این مشکل به دلیل کاهش شدید سطح ایستابی درون چاه نیمه ها و استهلاک بالای الکتروپمپ های درون ایستگاه پمپاژ است که احتمالا باعث سوختن آن ها می شود.
پمپ های آب استفاده شده در بارج شناور و ایستگاه پمپاژ با توجه به اینکه از نوع مستغرق می باشند باید در یک سطح از آب قرار بگیرند که خنک شوند و همچنین با توجه به اینکه از کف به گل و لای نزدیک اند پره های آن ها همراه آب، گل و لای بسیاری می کشند که خود باعث فشار بسیار بالایی بر پمپ ها شده و نتیجه ی آن سوختن و از مدار خارج شدن آن هاست.
در گذشته بیشترین تنش آبی در شهرستان هیرمند بود اما در روزهای اخیر شاهد آن هستیم که این اُفت و قطع آب شامل شهرستان زابل و به سرعت در باقی نقاط منطقه سیستان نیز در حال رخ دادن است.
اما در این بین موضوعاتی در خصوص عملکرد آب منطقه ای به عنوان تامین کننده و آبفا به عنوان توزیع کننده آب مطرح است که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
آب منطقه ای به عنوان متولی تامین آب چه اقدامی انجام داده و میدهد که این تنش بزرگ آبی رفع گردد؟
آیا سناریویی دارد، اگر آب از سوی افغانستان رها نشد از چه روش ها و مکان هایی آب مورد نیاز را تامین نماید؟
آیا تدابیری و اقداماتی برای اتصال چاه های حفاری شده در حرمک و دشتک اندیشیده و انجام گردیده تا به شبکه آب سیستان متصل شود؟
برنامه آبفا برای مدیریت در توزیع آب چیست؟
آیا به نظر جنابان مدیرعامل آبفا سیستان و بلوچستان و مدیرعامل تازه منصوب شده ی سیستان، نیاز نیست تا در خصوص ارائه هشدار صرفه جویی به مشترکان تولید محتواهایی برای اطلاع رسانه انجام شود؟
آیا به نظر جنابان فوق الذکر نیاز نیست برای کارکرد کارواش ها و مراکز پر مصرف آب تدبیری اتخاذ گردد؟
آیا با گشت گذارهای سیاسی و اقدامات سیاسی ماآبانه برای مردم تشنه لب آبی فراهم می شود؟
نصب و نشر پیام های سیاسی و فرهنگی بسیار کار زیبا ، پسندیده و ارزشمند است و واقعا قابل تقدیر، اما آیا فکر نمی کنید در این شرایط تنش آبی تولید و انتشار محتواهای هشدار دهنده برای صرفه جویی آب هم لازم و ضروری باشد؟ شاید بازخورد سیاسی به آن اندازه که مد نظر شماست نباشد اما بازخورد معنوی آن قطعا کمتر نخواهد بود.
توسعه ی شبکه به جاهایی که تا به حال دسترسی به آب شرب بهداشتی نداشته اند کار بسیار خوب و عالی است، قطعا هم رضای خدا و بندگانش و هم آنانی که در پی مقاصد سیاسی هستند را در پی دارد و هم باعث افزایش درآمد آن مجموعه از محل فروش انشعابات جدید خواهد شد و دعای خیر همه بدرقه راحتان خواهد بود، اما در کنار این همه اقدامات پسندیده آیا برای تامین آب پایدار این شبکه های جدید و قدیم هم چاره ای اندیشیده اید؟
امروز که این مطلب منتشر می شود هنوز در اولین روزهای اردیبهشت ماه قرار داریم اگر آب در روزهای آتی به چاه نیمه ها نرسد ماه های بسیار سختی را پیش رو خواهیم داشت شاید بتوان بدون برق و گاز به هر سختی که است زندگی را گذراند اما قطعا بدون آب لحظه ای نمی توان تحمل کرد.
وقت بسیار تنگ است و هرچه سریع تر باید برنامه ریزی برای صرفه جویی انجام و به مردم اطلاع رسانی شود، و به موازات آن اقدامات اجرایی برای تامین آب از محل منابع که احیانا مد نظر قرار دارد به سرعت انجام گردد.
البته شاید هم برنامه هایی دارند که با خیالی آسود نشسته اند که اگر چنین است به ما مردم هم بگویند تا کمی از اضطراب و نگرانیمان کاسته شود.
این را بدانید حق این مردم ولایی، مظلوم و محروم چنین نیست و روزی آه هایی که از دل های پر غمشان بیرون می آید گریبانگیرتان خواهد شد اگر از دستتان کاری بر می آمده و در انجامش کوتاهی کرده باشید.
ما از روی احساس تکلیف آخرین هشدار ها را گفتیم و نوشتیم تا بعد نگوید که نمی دانستیم که اگر می دانستیم چنین و چنان می کردیم.
هرچند دیگر بعید میدانم کسی در این کشور و یا خارج از کشور مانده باشد که از لب خشکیده ی هامون و دلهای تفت دیده ی مردمان سیستان بی خبر باشد.
رسالت ما همین بیان معضلاتی است که مردم را دچار مشقت می کند لذا من آنچه شرط بلاغ است با تو می گویم تو خواه از سخنم پند گیر و خواه ملال.
والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاه
سیدمحمدکاظم حسینی طباطبائی
فرزند سیستانِ غیورِمظلوم